Cinekid Film & TV Awards

Elk jaar worden op het Cinekid Festival de belangrijkste prijzen op het gebied van film, televisie en nieuwe media voor de jeugd uitgereikt: de Cinekid Leeuwen (Cinekid Lions) en de Cinekid Kinderkasten. Nationale en internationale juryleden buigen zich over de inzendingen en ook het publiek bepaalt wat zij de beste jeugdfilms, kinder tv-producties en media-installaties vinden.

>>> Dit zijn de televisie- en filmwinnaars van 2017!


FILM

De onderstaande (geld)prijzen gaan naar het hoofdproductiebedrijf van de winnende film en wordt op de prijsuitreiking in ontvangst genomen door de regisseur en/of producent. De Gouden Leeuwen zijn ontworpen door kunstenaar Daan de Haan.

Beste Kinderfilm (Juryprijs)
De jury bestaat uit vijf leden, die bekend zijn met kinderfilms, en nomineert drie van de vijftien films van de internationale competitie en kiest vervolgens één winnaar. De winnende film ontvangt een Cinekid Leeuw en € 10.000,-

Beste Kinderfilm (Publieksprijs)
Het publiek stemt op de vijftien films uit de Internationale competitie, daar komen drie nominaties uit en één winnaar. De winnende film ontvangt een Cinekid Leeuw.

Beste Nederlandse Familiefilm (Juryprijs)
De jury bestaat uit vijf Nederlandse leden die bekend zijn met familiefilms. Drie van de vijftien films van de Nederlandse competitie worden genomineerd. Vervolgens kiest de jury één winnaar. De winnende film ontvangt een Cinekid Leeuw en € 7.500,-

Beste Nederlandse Familiefilm (Publieksprijs)
Het publiek stemt op de vijftien films uit de Nederlandse competitie, daar komen drie nominaties uit en één winnaar. De winnende film ontvangt een Cinekid Leeuw.

Beste Europese Korte Animatie Film
De jury bestaat uit drie leden die bekend zijn met (korte) animatiefilms. De jury nomineert drie van de twintig Europese korte animatiefilms zonder dialoog. De winnende film ontvangt een Cinekid Leeuw. 

MovieZone Cinekid Award
Cinekid MovieZone-jury is een initiatief van EYE, in samenwerking met Cinekid en wordt mede mogelijk gemaakt met de financiële steun van NVB, NVF en ministerie van OC&W. Deze jury bestaat uit filmliefhebbers tussen de twaalf en veertien jaar oud. De Cinekid MovieZone-jury kijkt een selectie nieuwe films uit het hoofdprogramma. De beste jeugdfilm wordt bekroond met de Cinekid MovieZone Award, die tijdens de prijsuitreiking van Cinekid bekend wordt gemaakt.
 

TELEVISIE


De onderstaande (geld)prijzen gaan naar de regisseur van de winnende televisieproductie en wordt op de prijsuitreiking ook door hem of haar in ontvangst genomen. De Cinekid Kinderkast die hiervoor wordt uitgereikt is een prachtig bronzen beeldje ontworpen door Jan Wolkers.

Beste Nederlandse Non-Fictie Televisieproductie (Juryprijs)
Beste Nederlandse Fictie 
Televisieproductie (Juryprijs)
De jury bestaat uit vijf leden die bekend zijn met televisie. De jury bepaalt de drie nominaties en de winnaar uit Nederlandse of Belgische televisieprogramma’s in de categoriën fictie en non-fictie. Het gaat om televisieprogramma’s, Nederlands of Vlaams gesproken, die het afgelopen jaar op televisie te zien waren op publieke en commerciële omroepen. De twee winnende series ontvangen een Cinekid Kinderkast.

Beste Nederlandse Televisieproductie 4-6 jaar (Publieksprijs)
Beste Nederlandse Televisieprodutie 6-12 jaar (Publieksprijs)

Kinderen bepalen de drie nominaties en de winnaar uit Nederlandse of Belgische televisieprogramma’s in de categoriën 4-6 jaar en 6-12 jaar. Het gaat om televisieprogramma’s, Nederlands of Vlaams gesproken, die het afgelopen jaar op televisie te zien waren op publieke en commerciële omroepen. De voorselectie is gemaakt door de televisiejury. De twee winnende series ontvangen een Cinekid Kinderkast.

Gouden Cinekid Kinderkast: Beste Nederlandse Televisieproductie (Juryprijs)
Hiernaast looft Cinekid een extra prijs uit; de Gouden Cinekid Kinderkast. Genre overstijgend bepaalt de vakjury welk programma het beste jeugdtelevisieprogramma van dat jaar is. De jury kent de prijs toe aan die persoon of personen die naar haar mening een onmisbare en uitgesproken, bepalende bijdrage heeft/hebben geleverd aan dat programma. De winnende serie ontvangt een Cinekid Kinderkast en € 7.500,-.

CINEKID FOR PROFESSIONALS 
 

Burny Bos Best Project Award
De award wordt uitgereikt aan het beste project van de Junior Co-production Market van Cinekid for Professionals. Een speciaal samengestelde jury beoordeelt alle projecten op basis van kwaliteit, innovatie en internationale potentie. De winnaar ontvangt een cash bedrag van € 2.500,-.

Eurimages Co-production Development Award
De Eurimages Co-production Development Award wordt uitgereikt tijdens de Junior Co-production Market door het Europese fonds Eurimages. Doel hiervan is de Europese jeugdfilm een warm hart toe te dragen en internationale samenwerkingen te stimuleren. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 
€ 20.000,-.