A'damse Filminstellingen bundelen krachten

Om aandacht en ruimte voor filmeducatie op Amsterdamse basis- en middelbare scholen te creëren, presenteren tien Amsterdamse filminstellingen het Amsterdams Filmmenu. Een bundeling van aanbod van diverse filmeducatieve projecten voor zowel basis- als voortgezet onderwijs. Film kijken of maken, op school of op locatie, het is allemaal mogelijk. Wezenlijk onderdeel van het Filmmenu is een gratis adviesgesprek met een onderwijsadviseur, die langsgaat bij scholen en hen adviseert over de mogelijkheden van filmeducatie, die het beste bij de school en het curriculum past.
 
Het initiatief tot het Filmmenu is genomen, omdat de deelnemende instellingen aandacht voor film missen in het huidige onderwijs. En dat terwijl het leren omgaan met en het gebruiken van beeldtaal essentieel is in onze gemedialiseerde samenleving. Film is een zeer toegankelijk medium en ondersteunt mensen om al op jonge leeftijd de wereld te ontdekken, te begrijpen en zich er bewust van te worden. Daarnaast kan film, net als andere kunsten, ontroeren, vermaken en aan het denken zetten. Door filmeducatie ontwikkelen mensen de kennis, vaardigheden en mentaliteit om film en beeldtaal te onderzoeken en te analyseren, de impact ervan en de invloed op de samenleving te kunnen begrijpen en zelf beeldverhalen te kunnen maken en publiceren.
 
Het Filmmenu is met name gericht op scholen die nu nog geen aandacht besteden aan filmeducatie. Voor deze scholen geldt een speciale kortingsactie op het aanbod in het Filmmenu. Informatie over het Amsterdams Filmmenu is hier te vinden.
 
Het Amsterdams Filmmenu wordt gecoördineerd door EYE. Deelnemende instellingen aan het Amsterdams Filmmenu zijn: Bekijk ‘t, Cinekid, EYE, Fantastisch Kinderfilm Festival, De frisse blik, IDFA, Imagine Film Festival, Het Ketelhuis, Movies that Matter en Rialto.