Wat is Enter the Writers?

 
Enter the Writers is een initiatief van Cinekid en is opgezet in samenwerking met Het Domein voor Kunstkritiek. Een redactie bestaande uit een groep jonge schrijvers en coaches met een multidisciplinaire achtergrond wordt uitgenodigd om een onderzoek op te starten naar de werken in opdracht van het MediaLab 2016. Hierbij zullen zij nieuwe verbanden zoeken met andere domeinen waarbij centraal staat hoe nieuwe technieken nieuwe vormen van verhalen vertellen mogelijk maken en tegelijkertijd wat voor impact deze technieken hebben op onze samenleving. De blogs komen samen op deze pagina. 
 
Met het thema, Storytelling: Machines between hardware and software, wil Cinekid bekijken hoe technologische ontwikkelingen nieuwe vormen van verhalen vertellen mogelijk maken en tegelijkertijd wat voor impact deze technologieën hebben op onze samenleving. De manieren waarop wij verhalen vertellen en beleven is voortdurend onderhevig aan ingrijpende veranderingen. In de film- en televisiewereld is men nog maar net bijgekomen van de transmedia en crossmedia hype, waarmee beeldscherm projecten ook een online of interactieve aanwezigheid konden krijgen. Tegenwoordig zien we hoe bijvoorbeeld de opmars van Virtual Reality de uitdaging van een nieuwe vocabulaire en content met zich meebrengt. En wordt de vraag wat nu hoogwaardige content is, of kunst is steeds nijpender, ook in de wereld van games en apps.
 
Maar ook de nieuwe genetwerkte fysieke wereld gaat een steeds grotere rol spelen: steeds vaker zijn ook de fysieke dingen om ons heen interactief en (online) gekoppeld. Voorwerpen communiceren met elkaar en met ons, en lijken bezield met emoties en autonomie. Deze ontwikkelingen leveren nieuwe gereedschappen en verhalen op en Enter the Writers wil op zoek gaan naar de nieuwe grammatica en verschijningsvormen van de komende fase.
 
Het team
Van maart tot juni 2016 zal de Enter the Writers-redactie hier bloggen over hun bevindingen. De redactie wordt geleid door Anna van Leeuwen. De redacteuren zijn: Marijn van der Jagt (dramaturge en journalist), Kaweh Modiri (schrijver en filmmaker), Dirk Vis (schrijver en artiest), Marloeke van der Vlugt (artiest en onderzoeker) en Marian Cousijn (curator en journalist).
 
Publicatie
De fascinerende bevindingen van de redacteuren zijn nu verzameld in de publicatie Enter the Writers. De kunstwerken die behandeld worden in de verzameling essays kunnen ervaren worden tijdens het Cinekid MediaLab van 15 tot en met 21 oktober 2016 op het Westergasterrein in Amsterdam. Deze publicatie kan besteld worden voor €15 door te mailen naar info@cinekid.nl, met als onderwerp Enter the Writers.

Terug naar Enter the Writers