INTRO: Een kettingzaag om mee te schrijven

Mijn naam is Dirk Vis en ik schrijf. Ik schrijf meestal met potlood of met mijn laptop, maar eigenlijk kun je wel met alle soorten gereedschap schrijven. Ik houd van tools. Ik ben dol op hamers, motorzagen en auto’s, maar ook op lenzen, camera's en even goed op typemachines en computerprogramma’s. Ik ben gefascineerd door kunstenaars die hun eigen tools maken, kunstenaars die energie stoppen in de ontwikkeling en keuze van het juiste stuk gereedschap. Voor mij kunnen alleen de werken van die kunstenaars uitsteken boven alle andere dingen die om je aandacht schreeuwen.

 

Zo waren er de tekenaars – duizenden jaren geleden – die hun afbeeldingen van wilde dieren alleen zo levendig konden krijgen door het 3D-oppervlak van hun grot als instrument voor hun tekeningen te zien (ik heb het natuurlijk over de grotten van Lascaux). Zo is er de filmregisseur die zijn film, waarvoor hij het licht van 300 jaar geleden wilde vangen, alleen kon maken door de lens te gebruiken die eigenlijk gebouwd was voor telescopen om in de ruimte te kijken (wie anders dan Stanley Kubrick). Zo is er de schilder die zijn schilderijen alleen kon maken door een sociaal netwerk te programmeren en zo beelden te vinden die niemand ooit had kunnen bedenken (en die kunstenaar is Harm van den Dorpel). Net zo raak ik opgewonden van het idee om mijn verhalen samen te laten smelten met een zo rijke bron als die van AlphaGo, de slimste AI, het meest geavanceerde computerbrein van dit moment. Ik wil de neurale netwerken van deze kunstmatige intelligentie gebruiken om de dingen waarover ik schrijf een extra dimensie te geven, de dingen waarvan we allemaal voelen dat ze bestaan maar die we nooit kunnen zien, vastpakken of bewijzen. 

 

Voor mij is er niks mooiers dan de mensen op hun eigen iPhone in een gedicht te tonen dat dieren kunnen praten. Of om door middel van dialogen in een cloud-based collaboration tool mijn vrienden te laten zien dat het hiernamaals binnen handbereik is. Ik schrijf verhalen met pen en papier, maar ik schrijf ook reisverslagen met het knipperende blauwe puntje van Google Maps. Ik schrijf sprookjes met hakbijlen of met de LED-schermen van Times Square en ik schrijf gedichten met mijn draagbare typemachine of door middel van de gyroscoop die zit in jouw telefoon. 

 

Door Dirk Vis

 

 

Terug naar Enter the Writers