#9 Kloppend hart

Door Nordelch - Image modified by Nordelch from the original, Haut2pur.png, made by FischX, CC BY-SA 3.0

Geef mij je mobiele telefoon en ik laat zien wie je bent, is het motto van het tv-programma De mobiel van Het leukste van deze Linda de Mol-productie is het zichtbare ongemak van de bekende Nederlanders op het moment dat ze hun smartphone moeten afgeven aan interviewster Antoinnette Scheulderman, die in hun bijzijn schaamteloos door hun foto’s en contacten scrollt.
Echt opzienbarend zijn de ‘onthullingen’ die dit oplevert natuurlijk niet: de BN’ers zijn immers voorbereid. Maar het ongemak van de afgevers laat zien hoe hecht de relatie is tussen mens en mobiel. De telefoon is niet alleen meer een ‘extension of man’, zoals Marshall McLuhan schreef toen het nog op de gang stond en je een verbinding moest aanvragen via een ‘operator’.

Je kan er niet alleen mee uitreiken naar de buitenwereld. De smartphone is je intiemste vriend, die je het liefst de hele dag wil vasthouden. Een vriend die zorgt draagt voor de verbintenis met jouw sociale omgeving. Die meldt als er iemand contact zoekt, door geluid te geven, in je ooghoek op te lichten, en door – het toppunt van intimiteit – het afgeven van een trilsignaal.

De trilling van een mobieltje dringt diep in het wezen door van de eigenaar. Zelfs als het apparaat op een tafel ligt waar je aan zit, voel je die trilling, en dat is intenser als het ding in je jaszak zit of in een tas die je bij je draagt. Het signaal wordt opgevangen via onze tastzin.

Dat is, zoals David Linden schrijft in zijn recente populairwetenschappelijke bestseller Touch, het meest onderschatte zintuig van de mens. Linden legt uit hoe complex en verfijnd dit zintuig eigenlijk is. Onze huid, het grootste orgaan van het menselijk lichaam, zit vol sensoren die gespecialiseerd zijn in het opvangen en doorgeven van verschillende aspecten van de aanraking zoals textuur, elasticiteit, druk en temperatuur. Voor de ‘vibratie’ in een aanraking zijn er ook speciale cellen, die direct in contact staan met ons emotionele geheugen.

De electronica-industrie kan dus heel dik doen over de mogelijkheden van het touchscreen, die ons sneller en makkelijker toegang geven tot informatie, wat een mobieltje pas echt persoonlijk maakt is de warmte die het apparaatje afgeeft en de trilling die niet alleen met het lichaam communiceert, maar ook met onze binnenwereld. Het is niet alleen een ‘extensie’ die uitreikt naar de wereld, maar ook een kloppend hart, dat dicht op de huid moet worden gedragen. En dat veel te kwetsbaar is voor de nieuwsgierige blik en de scrollende handen van een ander.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door Marijn van der Jagt


Terug naar Enter the Writers