#5 Séance App

 
Zijn er apps waarmee je behalve het juiste vertrekspoor ook een geest kunt oproepen? Die vraag heb ik me al eens eerder gesteld. Waar ik nu specifiek naar op zoek ben is of er ook app-bouwers zijn die de interactie van de bezoekers onderling hebben gebruikt.
 
Met die vraag in het achterhoofd bezocht ik de App Store. De eerste app die ik download is van Cinekid zelf. Deze app werkt als een filter. De redactie van Cinekid heeft een aantal juweeltjes opgedoken uit het gigantische reservoir aan twijfelachtige content dat de App Store is, ondanks de strenge eisen van Apple.
Via de Cinekid app download ik Bounden, een mooi initiatief. Deze app verandert je telefoon in dansgereedschap door middel van een bijzondere navigatie, choreografie, muziek en een partner naar keuze. Deze dans met partner en iPhone is wat mij betreft het kunststuk: het toont hoezeer we techniek nodig hebben om te communiceren, het toont de relatie die we hebben met het ding, al was het maar omdat je als danspartner voortdurend gericht bent op je gereedschap, meer dan op je partner.
 
Er zijn duizenden en duizenden apps en toch zijn er maar een paar makers die ik al jaren volg. Scott Snibbe is er zo een. Hij maakte een hele serie visuele apps, waaronder het app-album van Björk. Ik download zijn Motionphone. Hiermee kun je abstracte animatietekeningen maken, maar de magie zit hem in het moment dat je je apparaat in de buurt van iemand anders’ iPhone houdt: de tekeningen lopen in elkaar over. Het is in mijn ogen een prachtige verbeelding van de eindeloze hoeveelheid onzichtbare dingen die gebeuren wanneer twee mensen elkaar ontmoeten:chemistry, feromonen, energie, dark matter. Dit werk presenteerde hij al twintig jaar geleden als kunstwerk en is nu als app voor iedereen te gebruiken.
 
Toch blijft de vraag staan, wat levert het allemaal op? Wat kun je ermee wat je ervoor niet ook al kon? Met elkaar dansen, tekenen, hoe mooi de apps ook zijn, het zijn dingen die ik graag en vaak doe, met of zonder app. Welke beelden, herinneringen, dromen, kunnen we vangen met apps die we nog niet eerder konden vangen? Wat zijn de drijfveren voor kunstenaars om hun tools te maken? Ik ga het een toolmaker zelf vragen. Degene die wat mij betreft steeds het meest geavanceerde gereedschap voor zijn artistieke doelen in wist te zetten. Ik ga proberen in contact te treden met Stanley Kubrick.
 
Door Dirk Vis