#5 Onderzoeksupdate & tips

 
Tijdens mijn onderzoek naar online/offline kwam ik afgelopen week de volgende interessante dingen tegen:
 
Offline: rebels?
In een veelbesproken blog fantaseerde Stephen Fry over offline gaan. Is dat niet een van de meest rebelse dingen die je kunt doen, als je jong en tegendraads bent? Ouders, school, adverteerders en de overheid: je pakt ze er allemaal mee als je weigert om internet te gebruiken. Een tikkeltje nostalgisch, maar wel vermakelijk. Het zette me aan het denken: hebben we nog wel een keuze? 
 
Electronic Superhighway
In Londen bezocht ik Electronic Superhighway, een tentoonstelling over internetkunst in de breedste zin van het woord. Ja, er waren veel computers en beeldschermen. Maar ook sculpturen, schilderijen, installaties, films, boeken en prenten. Na een uurtje of twee ronddwalen kan ik me nu bescheiden expert op het gebied van kunst & internet noemen. 
 
Jonas Lund, VIP (Viewer Improved Painting), 2014 @ Electronic Superhighway
 
Offline: een luxe?
Afgelopen zondag zond de VPRO Tegenlicht-aflevering Offline als luxe uit. 
Digital detox kampen, kleding die elektromagnetische straling tegenhoudt, cafés met signaalverstoorders zodat mensen weer met elkaar gaan praten: er zijn allerlei oplossingen voor onze verslaving aan het online zijn. Verder komen er mensen aan het woord die zich verzetten tegen de druk om altijd (of überhaupt) online te zijn. Een bij vlagen verontrustende, maar heel interessante uitzending. 
 
82 kilometer afstand
Bij de uitzending hoort de prachtig vormgegeven app White Spots, die de onzichtbare netwerken om je heen in kaart brengt. Ook kan je de dichtstbijzijnde white spot vinden: een plek waar het verontrustende (of bevrijdende?) ‘geen bereik’ in de bovenhoek van je smartphone verschijnt. Die van mij ligt op 82 kilometer afstand. 
 
 
Massaal verslaafd
- Ik bezocht ook de Tegenlicht Meet Up bij Pakhuis de Zwijger. De belangrijkste lessen: 
– we zijn massaal verslaafd
– het is de commercialisering van data die het problematisch maakt
– onverschilligheid moet plaats maken voor bewustzijn 
– in je eentje kan je niet zoveel doen tegen de druk om altijd online te zijn. 
- Als we offline weer sociaal acceptabel willen maken, moeten we daar als maatschappij stappen in maken. 
 
Tip: Jon Rafman
Ten slotte nog een reden om achter je computer vandaan te komen: 20 mei opent de tentoonstelling van Jon Rafman in het Stedelijk Museum Amsterdam. Rafman onderzoekt hoe internet ons gedrag, onze relaties en zelfs onze identiteit verandert. In zijn kunst richt hij zich op de sociale effecten van digitale media. Tijdens de openingsavond ‘kun je jezelf verliezen in een wereld van avatars, online subculturen en fetish-communities uit de schemerzones van het internet’. 
 
Door Marian Cousijn