Uilenbal opent Cinekid 2016

Dubbelfeest deze herfstvakantie! De 30ste verjaardagseditie van ons mooie festival wordt op woensdag 12 oktober feestelijk geopend met de wereldpremière van de nieuwe speelfilm van regisseur Simone van Dusseldorp: Uilenbal

Uilenbal gaat over de 8-jarige Meral. Ze is net verhuisd en wil graag nieuwe vrienden maken op school, wat moeilijker blijkt dan gedacht. Op haar nieuwe kamer ontdekt ze de muis Piepiep en neemt hem mee op schoolkamp. Dankzij Piepiep sluit Meral onverwachts vriendschap met Jason, Vito en Desi. Wanneer Piepiep echter in een onbewaakt moment door een uil gegrepen wordt, lijkt Meral ontroostbaar en geeft ze haar nieuwe vrienden de schuld. Tijdens een spannende tocht om de uilenbal met Piepiep’s botjes te zoeken, ontdekt Meral hoe belangrijk vriendschap kan zijn.

De hoofdrol van Meral wordt vertolkt door het jonge talent Hiba Ghafry. Zij is tevens het gezicht van Cinekid 2016. De cast bestaat naast Hiba uit o.a. Matheu Hinzen (Bloed, Zweet en Tranen), Felix van de Weerdt (Jesses wereld), Jashayra Oehlers, Mimoun Oaïssa (De Marathon, Shouf Shouf Habibi) en Birgit Schuurman (Rokjesdag, Pijnstillers).

Uilenbal is geproduceerd door Lemming Film in samenwerking met de VPRO en wordt in de bioscoop uitgebracht door distributeur Just Film Distribution. 

Sannette Naeye, directeur Cinekid: “Ik ben trots dat we het 30ste Cinekidjaar openen met een sterke Nederlandstalige productie. Het is een film voor jonge kinderen, die zijn zeldzaam. Uilenbal is een vrolijke film omtrent het thema vriendschap en past daarom uitstekend bij onze feestelijke jubileumeditie.

Simone van Dusseldorp & Cinekid
Regisseur Simone van Dusseldorp heeft een indrukwekkende staat van dienst op gebied van jeugdtelevisie en -film. Haar producties vielen meerdere keren in de prijzen op het Cinekid festival. Zo ontving ze in 2014 de juryprijs voor Beste Kinderfilm voor Het leven volgens Nino. Vorig jaar won ze twee Cinekid Kinderkasten voor de serie Aap Poot Pies. Uilenbal is na Briefgeheim (2010) en Leven volgens Nino (2014) de derde film van Van Dusseldorp die het Cinekid Festival opent.

In de herfstvakantie barst op de Westergasfabriek en in 30 andere steden in het land het Cinekid festival weer los: het grootste film-, tv- en nieuwe mediaspektakel voor de jeugd in Europa.Tijdens het twee weken durende Cinekid Festival zien en ontdekken meer dan 60.000 kinderen en hun ouders bijzondere jeugdfilms, -documentaires en -televisie. Uiteraard is er ook weer een hoop te beleven en te doen in het MediaLab: een unieke digitale en interactieve speel- en leertuin voor de jeugd tussen 4 en 14 jaar.