Cinekid's Nacht van de Leeuw

Cinekid mag opblijven deze herfstvakantie! Onder de noemer Nacht van de Leeuw zie je van maandag 23 t/m vrijdag 27 oktober op het festivalterrein jeugdfilms die je als ‘volwassene’ niet wilt missen.

Koop hier je kaartjes


Voor leden zijn van We Are Public en Cineville hebben we speciale acties:

  • Leden van We Are Public kunnen op hun site kaartjes reserveren voor de film van maandag 23 oktober en donderdag 26 oktober. Tot een halfuur voorafgaand aan de voorstelling kunnen deze gereserveerde kaartjes opgehaald worden bij de Cinekid-kassa op vertoon van de We Are Public-pas. Wees er snel bij want op is op!
  • Pashouders van Cineville kunnen geen kaartjes reserveren, maar wel gratis de hele week naar Nacht van de Leeuw. Vanaf vier uur voor aanvang kunnen leden hun Cineville-pas bij de Cinekid-kassa laten scannen, waarna gratis toegang wordt verleend. Wees er op tijd bij want uitverkocht is uitverkocht.

 

WALLAY

Maandag 23 oktober, 19:30 uur


De onhandelbare Franse tiener Ady gaat zijn eigen gang. Zijn vader heeft daar genoeg van en stuurt de jongen naar zijn strenge oom Amadou in Burkina Faso. Eerst denkt Ady nog dat hij een exotische vakantie voor de boeg heeft, maar tot zijn schrik heeft oom Amadou hele andere plannen met hem.

De Zwitserse regisseur Berni Goldblat, van origine documentairemaker, voorziet Wallay van een realistische stijl, onder andere dankzij de inzet van amateur-acteurs uit Burkina Faso. Wallay werd in 2017 genomineerd voor de Kristallen Beer voor Beste Film tijdens Generation Kplus, de jeugdcompetitie van de Berlinale.
 

HOBBYHORSE REVOLUTION

Dinsdag 24 oktober, 19:30 uur 


Welkom in de eigenzinnige wereld van het Finse stokpaard. Wat ooit werd beschouwd als speelgoed voor kleine kinderen, is nu een ernstige hobby onder duizenden Finse tieners. In deze documentaire maakt de kijker kennis met fanatiekelingen Aisku, Elsa en Alisa. De meiden behandelen hun zelfgemaakte stokpaarden alsof ze echt zijn; ze hebben een naam, een eigen persoonlijkheid en worden continu verzorgd en gereden. De spanning stijgt als het grote kampioenschap nadert.

Regisseur Selma Vilhunen laat in deze documentaire op liefdevolle wijze zien hoe de hobby de tienermeisjes helpt hun eigen problemen even te vergeten en langzaamaan bijdraagt aan hun zelfverzekerdheid. De film won de Grand Prix op het Tampere Film Festival.
 

LITTLE WING

Woensdag 25 oktober, 19:30 uur


De vader van Varpu heeft het gezin jaren geleden verlaten en haar overwerkte moeder heeft nooit tijd voor haar. Ze is zelfs haar twaalfde verjaardag vergeten. Op een dag heeft Varpu er genoeg van; ze stapt in een gestolen auto en gaat haar vader zoeken. Het is de start van een bijzonder avontuur met een heftige, maar ook ontroerende ontknoping.

Niet alleen in Hobbyhorse Revolution, ook in coming of age verhaal Little Wing maakt regisseur Selma Vilhunen ruimte vrij voor de paardenliefhebber. De film won de Audience Award Best Narrative Feature op het RiverRun Film Festival. Actrice Linnea Skog (14) sleepte twee prijzen in de wacht voor haar acteerprestaties.
 

STEENKOP

Donderdag 26 oktober, 19:30 uur


De Chinese plattelandsjongen Steenkop, wiens vader ver weg in de grote stad werkt en nooit thuis is, krijgt als beste leerling van de klas een gloednieuwe voetbal. Hij neemt hem mee naar huis, maar dat mag niet van de meester; de andere kinderen moeten er ook mee kunnen spelen. Boos besluit Steenkop iets te doen waardoor niemand meer met de bal kan spelen en waarvan zijn beste vriend de schuld krijgt.

Stonehead, het zelfverzekerde debuut van regisseur Zhao Xiang, speelt op sobere en realistische wijze in op de sociale gevolgen van het gebrek aan werk op het Chinese platteland, waardoor veel kinderen moeten opgroeien zonder vader. De film werd genomineerd voor de Kristallen Beer voor Beste Film tijdens Berlinale Generation Kplus, de Golden Firebird Award op het Hong Kong International Film Festival en de Asian New Talent Award op het Shanghai International Film Festival.
 

LITTLE HARBOUR

Vrijdag 27 oktober, 19:30 uur


De tienjarige Jarka woont samen met haar jonge, losgeslagen moeder en haar zieke oma in een flat in Bratislava en moet zichzelf maar zien te vermaken en verzorgen. Als haar moeder na de dood van oma voor een paar dagen naar Praag vertrekt en haar alleen achterlaat, vindt Jarka op het station twee baby’s die door hun alcoholistische moeder zijn vergeten. Samen met haar even eenzame buurjongen Kristián besluit ze in een afgelegen schuur voor de tweeling te gaan zorgen. De kinderen worden zo de ouders die ze zelf nooit hadden.

Deze door Iveta Grófová geregisseerde, op ware gebeurtenissen gebaseerde film kenmerkt zich door een dromerige, poëtische stijl niet onvergelijkbaar met het werk van Andrea Arnold. Grófová vertelt haar verhaal door de ogen van kinderen die nog niet leven volgens de ongevoelige, fantasieloze logica van volwassenen. Little Harbour won in 2017 een Kristallen Beer voor Beste Film tijdens Berlinale Generation Kplus.
 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Alle voorstellingen van Nacht van de Leeuw zijn (alleen) voorzien van Engelse ondertiteling en vinden plaats in het Machinegebouw (Westergasfabriek). In het kader van het nieuwe programma Voorpret wordt voorafgaand aan de hoofdfilm een korte film vertoond.