Cinekid gaat naar China

We brengen in het voorjaar een MediaLab naar de Chinese miljoenenstad Shanghai. Het gaat om een pilot die plaatsvindt in het Youcheng Park in The New Bund, het voormalige terrein van de World Expo 2010. De publieksopening vindt plaats op donderdag 1 juni, op de Internationale Dag van het Kind.

We werden in 2016 benaderd door Shanghai Ruihe Aesthetic Education Investment Co. Ltd. Het bedrijf wil kwalitatieve mediakunst toegankelijk maken voor Chinese kinderen en ziet in ons een geschikte partner. Een MediaLab of een vergelijkbaar project bestaat op dit moment nog niet in China. Ruihe ging eerder al een samenwerking aan met het Van Gogh Museum.  

‘Voor Cinekid is dit interessante project onderdeel van de wens om ons cultureel ondernemerschap en onze internationale uitwisseling verder uit te bouwen', aldus Floor van Spaendonck, directeur Cinekid. Zowel wij als Ruihe hebben de ambitie om na de pilot een MediaLab-tour te organiseren in diverse steden in China. Lokale scholen en onderwijsinstellingen zullen hierbij worden betrokken.

Installaties & workshops 

Voor het MediaLab in Shanghai bieden we een reeks aan workshops en installaties die eerder opgesteld stonden tijdens het festival in Amsterdam:
 
Line Wobbler
Line Wobbler is een bijzonder, minimalistisch spel dat zich beperkt tot één dimensie en toch boeiend is. Een lange spiraal die je heen en weer kan bewegen en in kan drukken is de controller, een vijf meter lange LED-strip je speelveld. Het is een dungeon crawler waarbij de speler langs obstakels moet navigeren en vijanden verslaan om zo via steeds moeilijkere niveaus de uitgang te bereiken.
 
Mutant Me
Kinderen leren een echt originele selfie te maken met hun eigen lichaam als basismateriaal. Met Mutant Me kunnen ze delen van hun lichaam over hun eerdere foto's heen plakken. Kijk niet vreemd op als ze ineens acht benen hebben, of drie hoofden, of twaalf armen. 
 
LEAP Experience
In LEAP balanceren kinderen boven diepe afgronden op bewegende pilaren. Zie dan maar eens naar de overkant te komen. Gelukkig is die afgrond er niet echt. Ze zien hem door een Oculus Rift. Maar zelfs dan is het spannend om de eerste de stap te wagen. Het einde van het parcours halen is zelfs voor de stoerste waaghals een overwinning. 
 

Room Racers
De autootjes die gaan racen zijn digitaal, maar de speler maakt het circuit met van alles dat ze tegenkomen zoals pennen, theekopjes, schoenen, enzovoort. Terwijl de auto’s rijden kunnen kinderen de route veranderen door de objecten te verplaatsen.

Virtual Reality Cinema
In deze bioscoop worden verschillende korte Virtual Reality-films vertoond en kunnen kinderen ervaren hoe het is om door de lucht te vliegen met dolfijnen, op de rug van een echte draak te zitten en wat er gebeurt met een smiley na het verzenden van een bericht. 
 
Virtual Reality-brillen maken 
Door de Oculus Rift is virtual reality helemaal hot. Maar als je een smartphone hebt, dan is er helemaal niet zo veel extra's nodig om zelf een VR-bril te maken. In deze workshop op het snijvlak van techniek, nieuwe media en kunst, maken kinderen hun eigen 3D virtual reality-bril van hout. Ze gaan figuurzagen, bouwen, versieren en leren ondertussen over 3D en virtual reality.

Animatieplaats
Met professionele animatoren maken kinderen een heuse animatiefilm in stop-motion. Ze werken hiervoor met zijn allen op één groot vlak aan een gezamenlijke film. Samen wordt een verhaal verzonnen en de spullen geknutseld daarvoor nodig zijn. Daarna is het tijd voor de opnames en ontstaat foto na foto het verhaal. De workshopleider leert de kinderen de fijne kneepjes van het vak.
 
Cinekid AppLab
Kinderen kunnen hier op tablets de mooiste en spannendste apps uit het Cinekid AppLab uitproberen.