Cinekid 2015 feestelijk geopend!

Cinekid, het film-, televisie- en nieuwe mediafestival voor de jeugd, is vandaag feestelijk geopend! Vandaag en morgen is het festival open voor bassischolen. Vanaf zaterdag 17 t/m vrijdag 23 oktober kan iedereen op de Westergasfabriek en in The Movies in Amsterdam terecht voor 619 vertoningen en activiteiten! Ook is Cinekid tijdens de herfstvakantie(s) actief in 41 andere steden in het land. 

Het festival werd donderdagmiddag officieel geopend door wethouder Kajsa Ollongren van Amsterdam. Presentatrice Nienke de la Rive Box maakte een selfie met basisschoolkinderen, de wethouder en directrice Sannette Naeyé. Daarna begon het programma Nu of Nooit!

Nu of Nooit! is een stimuleringsproject van het Mediafonds en Zapp, dat bestaat uit zes korte films van eigen bodem voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. De dramaproducties hebben allemaal iets gemeen: het zijn toegankelijke verhalen van 25 minuten, die geworteld zijn in de hedendaagse, multiculturele samenleving.

Sannette Naeyé, directeur Cinekid:Ik ben trots dat we dit festival openen met zes nieuwe korte jeugdfilms van verschillende publieke omroepen. Ze staan in een lange traditie van gelijksoortige reeksen die jaarlijks bij Cinekid in première gingen. De films richten zich van oudsher op bijzondere verhalen van nieuwe makers. Het Mediafonds en Zapp geven deze makers kansen. Cinekid wil het belang hiervan met deze festival-editie benadrukken en vieren.”

Cinekid programma 2015
Het programma van 2015 zit bomvol: er zijn 26 televisie premières, waarvan 11 documentaires en 9 dramaseries, 29 film premières met films uit 26 landen en 81 nieuwe media producties en 28 masterclasses.

In de Beste Kinderfilm Competitie vertoont Cinekid verschillende internationale titels zoals My Skinny Sister uit Zweden, The New Kid uit Frankrijk Chubby uit België. In totaal gaan er 29 films op het festival in première.
Speciale aandacht is er dit jaar voor Iran. Op donderdag 22 oktober vertoont het festival drie Iraanse jeugdfilms: Ranna en de stropers, De belofte en Mijn moeders blauwe hemel.
Vrijdag 23 oktober staat in het teken van animatie met een speciaal programma en bezoek van animatietrio Job, Joris & Marieke. Daarnaast viert het festival de 50ste verjaardag van de Thunderbirds en worden diverse nieuwe, lange animatiefilms gedraaid, zoals Moemin aan de Riviera en De lange weg naar het noorden.

Met het thema Imagine worden de randen van de verbeelding opgezocht in het MediaLab. In de installatie Highsight maak je bijvoorbeeld een vrije val terwijl je in feite geen centimeter beweegt. Bij DEEP navigeer je jezelf met behulp van je ademhaling door een magische diepzeewereld en vergeet je waar je eigenlijk bent. Daarnaast krijg je in masterclasses onder andere de kans om te acteren voor een virtual reality film, waarbij gebruik wordt gemaakt van een 360 graden camera.

Binnen de televisieprogrammering vertoont Cinekid producties van onder andere Dokument Junior, Kids & Docs, Mensjesrechten, maar ook de gloednieuwe serie Trollie van producent Johan Nijenhuis, nieuwe afleveringen van De Proefkeuken en de serie Hé Frans, Hé Stef van Frans Bromet en Stef Biemans.
Net als vorig jaar kunnen kinderen tussen de 9 en 14 jaar hun eigen filmpjes insturen en op het grote scherm terugzien bij Shorts by Kids. Ook besteedt Cinekid aandacht aan online televisie door middel van YouTube tutorial shows met bekende sterren.

CINEKID FOR PROFESSIONALS
Het programma voor volwassenen, Cinekid for Professionals, bestaat uit seminars, conferenties en masterclasses voor professionals uit de kindermedia. Daarnaast wordt er een workshop scenario schrijven (Script Lab) en een co-productiemarkt georganiseerd en is er een digitale videotheek met 300 producties. Zie voor het volledige programma: www.cinekid.com