Burny Bos Talent Award 2016 uitgereikt op Cinekid

De Burny Bos Talent Award wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt op Cinekid Festival. De scenariowedstrijd, georganiseerd door filmproducent BosBros (o.a. Minoes, Dolfje Weerwolfje, Wiplala), is een unieke kans voor zowel beginnende als gevorderde scenaristen die hun scenario-idee kunnen insturen en daarmee kans maken op een geldbedrag en verfilming van hun concept. Het thema van dit jaar is sport. Sannette Naeyé, directrice Cinekid, zal plaatsnemen in de jury.

Burny Bos: “Een goed script is de basis voor een interessante film. De rol van de scenarist wordt in Nederland vaak onderschat. Om hier meer aandacht voor te vragen bedacht ik twee jaar geleden deze schrijfwedstrijd voor beginnend en gevorderd scenariotalent. We besloten om dit jaarlijks voort te zetten als steuntje in de rug voor scenaristen in Nederland”.

In 2014 werd de Burny Bos Talent Award voor het eerst uitgereikt aan Victoria Warmerdam met haar scriptidee SpaceKees. Een jaar later won Jean Koolen de award met zijn animatie-concept Over het water. Beide projecten zijn momenteel bij BosBros in ontwikkeling. De pre-productie van SpaceKees staat gepland voor volgend jaar.

De jury bestaat uit Burny Bos (schrijver, producent) Tamara Bos (scenarist en creative producer), Jolande Junte (managing director BosBros), Alieke van Saarloos & Sia Hermanides (scenario en regie van de jeugddramaserie Voetbalmeisjes) en Sannette Naeyé (directeur Cinekid).

Sannette Naeyé: “Niets is belangrijker dan een goed script, maar niets is ook moeilijker te beoordelen en te ontwikkelen. Kennis komt met kilometers maken. Cinekid steunt dit project van harte en hoopt zo nieuw en jong talent een kans te geven.”

Thema sport
Nederland is een uitblinker op het gebied van sport. We hebben de beste zwemmers, schaatsers en wielrenners van de wereld. En ook de jongste Formule 1 kampioen ooit is van ons. Waar een klein landje al niet groot in kan zijn. Maar als het om filmdrama gaat, zijn de sporters die niet tot de top behoren, dan niet minstens zo interessant? Zij, die zich binnenstebuiten trainen maar altijd 2e worden, of 133e. Of zij, die helemaal geen talent hebben, maar wel veel wilskracht. Of sporters, die van kinds af aan gedrild werden door hun ouders. Inspiratie genoeg voor een mooi filmscenario vinden wij.

De Burny Bos Talent Award bestaat uit een geldprijs van €5.000,- De winnaar mag daarbij zijn/haar idee met BosBros uitwerken tot een volledig script met als doel dit te verfilmen.  De jury zal uit alle inzendingen de drie beste nomineren. Op 21 oktober wordt op Cinekid de winnaar bekend gemaakt. De troostprijs voor de 2e en 3e plaats is een geldbedrag van €500,-

De Burny Bos Talent Award wordt sinds 2014 jaarlijks uitgereikt op Cinekid. De regels voor deelname en sluitingsdatum zijn beschikbaar op   www.bosbros.com/talentaward

Scriptschrijverstalenten met het beste idee worden beloond met de geldprijs én verfilming

Zo werkt het:

  1. Deelnemers leveren een filmconcept in met hun idee voor een film geschikt voor kinderen in de leeftijd 6-12 en hun ouders. Met als thema sport. Het concept bestaat uit een synopsis (1-2 pagina's), een kort treatment (max. 5 pagina's), een korte beschrijving van de personages en hun ontwikkelingen en één uitgewerkte scene. Visuele toevoegingen zoals character design, mood board of storyboard zijn niet noodzakelijk, maar zeer welkom.
  1. De voorwaarden  en spelregels zijn te vinden op www.bosbros.com/talentaward
  1.  De inzending sluit op 1 september 2016.
  1. Een deskundige jury o.l.v. Burny Bos buigt zich over de inzendingen en zal begin oktober de 3 kandidaten met het beste idee uitnodigen voor een pitch van zijn/haar scenario concept. De kandidaat krijgt dan 10 minuten de tijd voor een presentatie bij BosBros, waarbij het concept kan worden toegelicht.
  1. De drie genomineerden worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking tijdens het Cinekid Festival in Amsterdam. Daar wordt de winnaar bekend gemaakt. Burny Bos zal de prijs: de BosBros Award en de cheque van €5.000,- overhandigen aan de winnaar. Nummer 2 en 3 ontvangen ieder een geldbedrag van €500.
  1. De winnaar mag bovendien het concept uitwerken tot een volledig script, onder deskundige begeleiding van BosBros. Daarvoor wordt een marktconforme vergoeding aangeboden.