Animatiefilms in première op Cinekid

Afbeelding: Vrije Vogel

Op 19 oktober gaan tijdens Cinekid vier films in première die zijn gerealiseerd in het kader van het samenwerkingsproject Nu of Nooit! Dit zijn Tex, Vrije Vogel, Kop Op en Polska Warrior. Ze werden dit voorjaar geselecteerd  door het Mediafonds en het Nederlands Filmfonds. De vierde editie van Nu of Nooit! staat in het teken van animatie.

Nu of Nooit! is een stimuleringsproject voor cultureel divers jeugddrama van het Mediafonds, NPO Zapp en het Nederlands Filmfonds. Deze korte films, speciaal gemaakt voor een doelgroep van 8 – 12 jaar, hebben wortels in de hedendaagse multiculturele samenleving. Het project bracht veel nieuwe samenwerkingen teweeg en dat zorgt voor een prachtig eindresultaat.

TEX 

Scenario: Marc Veerkamp en Tingue Dongelmans 
Regie en animatie: Joost van den Bosch en Erik Verkerk (Ka-Ching Cartoons)
Regie live-action: Hans Walther
Omroep: VPRO
Producent: Ka-Ching Cartoons i.s.m. BosBros

Tex is een typisch tekenfilmfiguur. Evie is een leuk live action meisje. Als Tex voor haar valt, lijkt dit uit te draaien op een onmogelijke liefde. Maar is in tekenfilms niet alles mogelijk? TEX is een cartoony romcom over verschillen, liefde en longboards.

Vrije Vogel

Scenario en regie: Joyce van Diepen
Illustratie en animatie: Ramona Treffers
Senior animatoren: Thomas Drenth, Olga van den Brandt, Eric Limburg
Omroep: KRO-NCRV 
Producent: Corrino Media Group

De 10-jarige Imad groeit op in oorlogsgebied. Als hij op een dag een vogeltje vindt met een gebroken vleugel neemt Imad hem mee naar huis. Door voor het vogeltje te zorgen, komt er hoop in zijn leven. En met het herstel van het vogeltje groeit de kracht in zijn hart. Hij vindt de moed om te kiezen voor een toekomst.

Kop Op

Scenario: Lotte Tabbers en Job, Joris & Marieke 
Regie, animatie en coproductie: Job, Joris & Marieke
Omroep: VPRO
Producent: Viking Film

Een absurd verhaal over drie vrienden die per ongeluk van hoofd wisselen en daardoor elkaars leven moeten overnemen. Hierdoor belanden de vrienden in komische en ook leerzame situaties. Lukt het hen om niet ontmaskerd te worden? En krijgen ze ooit weer hun eigen hoofd terug?

Polska Warrior

Scenario: Christa de Graaf, Pepijn Moors en Camiel Schouwenaar 
Regie: Camiel Schouwenaar
Illustratie: Jan van Lierde 
Animatie: Jeroen Hoekstra, Alexander Otto (Big Pixel) en Bas Hooijmeijer, Martin Venema, Marlon Regien en Dirk Balding (Happy Ship)
Omroep: NTR 
Producent: Armadillo Film

De Pools-Nederlandse gamer Eryk is first player van Goldhunter, maar in het echte leven is hij helemaal geen held. Als hij in de game Laura ontmoet, helpt zij hem om in de echte wereld zijn angsten te overwinnen en net zo stoer te zijn als zijn avatar. Polska Warrior is een fantasierijke coming-of-agefilm over angst, moed en heldendaden.

Na de première op Cinekid zijn de films in de kerstvakantie van 2016 te zien bij NPO Zapp op 3.