Cinekid tipt: vijf films die jij gezien moet hebben

Cinekid tipt: vijf films die jij gezien moet hebben

Cinekid is natuurlijk het festival om de nieuwste kinderfilms te ontdekken, maar ook door het hele jaar heen kun jij toffe films kijken en de medewerkers van Cinekid helpen jou daarbij! Zij weten als geen ander welke films jij gezien moet hebben. Deze maand kiest Vanessa haar vijf favoriete kinderfilms. Vanessa bedenkt workshops, schrijft lesbrieven en zorgt ervoor dat het Cinekid Festival door heel Nederland plaats vindt in filmtheaters (Cinekid op Locatie).


Where the wild things are (2009)

Spike Jonze, VS, 10+
Negenjarige Max loopt weg van huis en zeilt over de zee om koning te worden van het land waar de wilde dingen zijn. Koning Max regeert een wonderlijke wereld van gigantische pluizige monsters, maar een koning zijn is niet zo zorgeloos als dat het lijkt!

Vanessa: “Echt één van mijn lievelingsfilms. Het neemt je mee op een avontuur waar ik, ook al ben ik nu volwassen, zelf ook wel eens in zou willen ontsnappen. De lieve monsters, prachtige decors en bijpassende muziek maken de uitwerking van dit klassieke verhaal (Max en de maximonsters) een feest om naar te kijken.”

Trailer

Kerity, het geheim van Eleonore (2009)

Dominique Monfery, Frankrijk/Italie, 6+
De zevenjarige Nathanaël erft een complete bibliotheek van zijn tante Eléonore, die hem altijd sprookjes voorlas. Maar de kleine Nathanaël kan zelf niet lezen en weet hij niet wat hij met de schat aan verhalen aan moet, totdat hij hulp krijgt hij van een verzameling sprookjesfiguren.

Vanessa: “Deze animatiefilm heeft zo’n bijzondere sfeer dat je meteen blijft kijken. In de film komen allerlei bekende sprookjesfiguren voor die vanuit prentenboeken tot leven komen. Het thema ‘leren lezen’ is herkenbaar voor de doelgroep en mooi uitgewerkt in een spannend verhaal.”

Trailer

Ponyo on the cliff by the sea (2009)

Hayao Miyazaki, Japan, 5-10 jaar
Een likje mensenbloed, en het goudvisje Ponyo heeft de smaak van het mens zijn te pakken. Animatiefilm over een vijfjarig jochie en zijn vriendschap met een goudvisprinsesje dat mens wil worden.

Vanessa: “Eigenlijk mogen alle titels van meester animator Miyazaki niet ontbreken in de opvoeding :) Het zijn wonderlijke sprookjes met altijd grote aandacht voor de natuur. Mede door Cinekid ben ik groot fan geworden.”

Trailer

Kikkerdril (2009)

Simone van Dusseldorp, Nederland, 4-7 jaar
De zevenjarige Max struint het liefst door de bossen en weilanden rond het dijkhuisje van zijn oma. Als hij van zijn broer een pot met kikkerdril moet vullen krijgt hij hulp van Jesse en beleeft de gekste avonturen.

Vanessa: “Iedere keer dat deze film bij mij thuis aan gaat is het daarna feest. De leuke liedjes, het vrolijke verhaal, Max, oma, kikkerdril en natuurlijk pannenkoeken! Het werkt aanstekelijk. Ik kan me goed voorstellen dat deze titel in menig vriendenboekje achter  ‘wat is jouw favoriete film’ staat.”

Trailer

Matilda (1996)

Danny Devito, USA, 8+
De pientere zesjarige Matilda staat helemaal alleen in een lompe wereld. Maar er is hulp onderweg van de betoverende schooljuffrouw miss Honey en van een paranormale kracht in Matilda zelf.

Vanessa: “Fantastische film over een heerlijk eigenwijs en slim meisje. Een boekverfilming pakt niet altijd even goed uit, maar deze is zeer geslaagd. Een tijdloos verhaal met vele komische scenes. Altijd goed!”

Trailer

Wil je meer filmtips? Geen probleem! Ook volgende maand geven we jou weer vijf nieuwe tips.