Superhuman Nadenk Saloon - Dag 2

Als je niet voor de aarde wil zorgen, mag je er dan wel op wonen?

Op dag 2 van de Superhuman Nadenk Saloon staan er vier installaties op het programma: Bij Delphinus lijkt het of je waterdruppels kan doen stilstaan, bij Appel d’air wordt door een klein beetje lucht dat je blaast een grote ventilator in werking gesteld, in Murmur kan je roepen, praten of zingen en dat genereert lichtbeelden op de muur en bij Superfeel waan je je Superman, want je beweegt licht en lucht. De vijf jeugdige superdenkers hebben vrij snel het verband tussen deze installaties door, namelijk: je bestuurt water, lucht en licht. En dan ben ik benieuwd: Is het wenselijk dat mensen macht hebben over deze elementen?

 

Er wordt eerst nagedacht of dat al zo is en zo ja in welke situaties. Nederland probeert met dijken het water weg van het land te houden en probeert met windmolens de wind te vangen. Zou het nog verder kunnen gaan? Dat wordt betwijfeld tot dat ik als voorbeeld vertel over een gebied in Noord China waar ze wolken die voorbij lijken te waaien, bekogelen met onder andere zilverjodide, zodat het gaat regenen.

Dat zet de fantasie aan het werk, want zomaar wordt de watermagneet bedacht die de regen naar boven trekt in plaats van laat vallen of die een beek een andere kant op kan laten stromen. Helemaal tevreden is men niet, want water is toch een gesloten circuit en dan is het net alsof je de tuinslang aanzet als je wil dat het regent.

Maar als er macht over de elementen te behalen valt, dan is schoon en fris water voor droge gebieden iets dat deze jonge mensen heel graag gerealiseerd zouden zien. Er wordt geopperd dat als iedereen boven de vijf, zonder schulden, een euro geeft, er een hoop geld is om de natuur gezond te maken dan wel te houden. 

Maar stel dat een oud dametje, die niet lang meer te leven heeft, zegt: kan mij het schelen wat er met de aarde gebeurt, ik ben er over een tijdje toch niet meer, dus je krijgt geen ene euro.Gierig! Gemeen! Asociaal! vinden de denkers.

Maar dan wil ik wel eens een ijzersterk argument horen waarom iedereen verplicht zou zijn om voor de aarde te zorgen. Omdat de mensheid anders uitsterft, is een behoorlijk sterk argument. Maar van ‘Als je er niet voor wil zorgen, mag je er ook niet wonen’ zijn we even stil. Wow. Is dat zo? En wie bepaalt dat dan? Rutte wordt er geroepen. Nee Obama. Maar hoe dan? En wat doen we dan met die mensen die niet voor de aarde willen zorgen? Naar de maan, een onbewoond eiland, of deze: in een onbemand vliegtuig eindeloos rondjes om de aarde laten vliegen!

Zijn mensen die niet voor de aarde willen zorgen dan slecht? En hebben slechte mensen recht op water en voedsel? Iets minder, wordt er geopperd. Geen vijfsterren diner in een gevangenis. Wel kunnen slechte mensen door iets goeds te doen er wel weer recht op krijgen. En dan rijst weer de vraag: wie bepaalt dat dan? Daar wordt even over nagedacht maar dan komt iemand met een interessante vraag: als je een moord hebt begaan, maar niemand weet het, ben je dan slecht of niet?

Of deze, misschien nog ingewikkelder: als een goed mens iets slechts doet (als voorbeeld word Obama genoemd die in oorlog is), is hij dan goed of slecht? Wie kan daar goed over oordelen?

De superdenkers zijn er niet over uitgedacht, maar de reis van de lucht-licht-water installaties naar het ethische vraagstuk over goed en slecht, is een interactieve game voor het brein waar je U tegen zegt.

Klik hier voor het verslag van Superhuman Nadenk Saloon - Dag 1.

Geschreven door Mariëlle van Sauers