Medialab Cinekid 2013

Cinekid Festival opende dit jaar op 16 oktober de deuren van het MediaLab; de grootste Europese interactieve speeltuin.

Tien dagen lang konden kinderen van 4 tot en met 14 jaar zich uitleven met de allernieuwste digitale installaties, games, deelnemen aan workshops en kijken naar optredens en voorstellingen. Zo konden ze bijvoorbeeld het weer beïnvloeden met een vingerknip, urban screens naar hun hand zetten, een achtervolging filmen met een vliegende camera, of met een kwast videolandschappen op de muur schilderen.

MediaLab 

Paulien Dresscher, hoofd MediaLab Cinekid: “De invloed  van digitale middelen op onze omgeving, dus ook op die van kinderen, wordt steeds groter en belangrijker. Belangrijk is het  om kinderen en hun begeleiders hierin weerbaar en mediawijs te maken. Stichting Cinekid wil het hele jaar door informeren wat de mogelijkheden zijn voor kinderen, ouders en docenten en laten zien hoe ze deze nieuwe media kunnen aanwenden om zichzelf te uiten en ontwikkelen. Tijdens het Cinekid Festival krijgen we de kans om iedereen ook te laten ervaren hoe leuk en leerzaam technieken zijn en wat die innovaties ons opleveren. Het MediaLab is behalve gewoon superleuk, stiekem ook erg leerzaam. Ik ben er heel trots op dat we met het Cinekid MediaLab een voortrekkersrol vervullen in Europa.”

Afgelopen jaar werd het MediaLab omschreven door een recensent van de New York Times als een ‘refreshing delight, that has a sparkling effect on the hundreds of children who roamed among the 37 stations.’ Hij had grote waardering voor de organisatie die een hoogwaardige expositie had neergezet met weinig budget. Behalve voor buitenlandse festivals, onderwijskundigen en universiteiten is het MediaLab de plek waar allerlei jonge ondernemers en ontwikkelaars hun laatste ontdekkingen laten zien op het gebied van technologie, media en spel. De bezoekers van het MediaLab zijn de eersten die deze konden uitproberen en testen.

Cinekid Festival

Het 27e Cinekid Festival werd van 16 tot en met 25 oktober 2013, net als voorgaande jaren, georganiseerd in verschillende bioscopen op het Westergasterrein en The Movies in Amsterdam. In andere steden kon men Cinekid op locatie bezoeken – ook in filmtheaters buiten Amsterdam worden films workshops en installaties als onderdeel van het festival getoond. Op vrijdag 25 oktober reikte de Stichting de Cinekid prijzen uit.