Lancering online platform voor asielzoekerskinderen

Op zondag 12 oktober werd tijdens het Cinekid Festival in Amsterdam het interactieve platform Up! voor kinderen van asielzoekers geïntroduceerd. Up! presenteerde deze dag een speciaal programma voor deze groep kinderen en hun vrienden. Nadat ze zijn uitgeprocedeerd, gaan ze een onzekere toekomst tegemoet en weten niet in welk land ze straks terechtkomen.

Up! is een platform waar uitgeprocedeerde asielzoekerskinderen en hun vrienden ervaringen, foto's en filmpjes delen en hun creativiteit ontwikkelen. Doel is deze kinderen een plek te geven waar ze elkaar ontmoeten en steun vinden als ze Nederland moeten verlaten. Hier kunnen ze verhalen, foto's en films uitwisselen en informatie vinden over het land waar hun ouders vandaan komen.

In het kader van Up! hebben kinderen uit asielzoekerscentra in Katwijk en Almere zelf filmpjes gemaakt tijdens de workshop MovieMixMosaic die is ontwikkeld door filmmaker Mirjam Marks en programmeur Heerko van der Kooij. Deze fimpjes waren samen met verschillende jeugddocumentaires te zien in het Ketelhuis. Na de filmvertoningen volgde de feestelijke lancering van Up! In aanwezigheid van de asielzoekerskinderen, hun vriendjes en vriendinnetjes, werden honderd ballonnen worden opgelaten. Alle ballonnen hadden een kaartje met daarop informatie over Up! en een opdracht voor de vinder. Elke ballon kan overal ter wereld terecht komen, net als veel asielzoekerskinderen.

Cinekid besteedde op 12 oktober aandacht aan de rechten van het kind omdat het  Internationale Verdrag van de Rechten van het Kind dit jaar 25 jaar bestaat.

Up! is mede mogelijk gemaakt met steun van Kinderpostzegels en Fiep Westendorp Foundation en is een initiatief van Stichting ZOOMmedia Het platform is ontwikkeld door researcher Miek Hehenkamp (VARA Uitgezet), producer Judith Ratten en de onafhankelijke filmmakers Mirjam Marks en Katinka de Maar.

Voor meer informatie neem contact op met Miek Hehenkamp, tel: 06-48150143 of Mirjam Marks, tel: 06-38310578