Kaartverkoop van start!

Waldemar Torenstra overvallen door Cinekid leeuwen
 

Vandaag is Waldemar Torenstra tijdens filmopnames overdonderd door Cinekid-leeuwen die hem het allereerste kaartje voor het komend Cinekid Festival aanboden. Waldemar is bestuursvoorzitter van de Stichting ‘Vrienden van Cinekid’. Vandaag start de online kaartverkoop! 

Waldemar Torenstra, voorzitter ‘Vrienden van Cinekid’, over het Cinekid Festival:

‘Als acteur weet ik als geen ander hoeveel impact media kunnen hebben op volwassenen maar ook op kinderen. Juist daarom ben ik betrokken bij Cinekid. Wat en hoe kijken onze kinderen? En hoe ervaren ze dat wat wij maken? Cinekid selecteert, licht toe en daagt uit. Het brengt de beste, mooiste, leukste en ontroerendste media.’ 

Enkele hoogtepunten uit de programmering in Amsterdam:

FILM

In de internationale competitie dit jaar dertien premières en twee wereldpremières, zoals de humoristische Deense triller ‘The Detectives’ en de Noorse komedie ‘The Tough Guys’. 

‘Selkirk, the real Robinson Crusoe’ is een stopmotion poppenfilm uit Uruguay gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Alexander Selkirk, een zeeman die vier jaar op een onbewoond eiland doorbracht. Het duo Bollie en Billie van de bekende Belgische stripreeks zijn voor het eerst te zien op het doek in de Franse live action film ‘Bollie & Billie’. 

Ook liefhebbers van jeugdklassiekers komen dit jaar goed aan hun trekken, zo draait de Britse film ‘Kes’ (1969) en ‘Les quatre cents coups’ (1964) van de bekende Franse cineast François Truffaut. Ook de jaren 80 hit ‘E.T. the Extra-Terrestrial’ staat geprogrammeerd. 

 

MEDIALAB 

Het MediaLab is met 1200 vierkante meter de grootste digitale speeltuin van de wereld in zijn soort. In het MediaLab zijn dit jaar meer dan 75 workshops, masterclasses, interactieve installaties en de nieuwste games voor kinderen. Prachtige installaties zoals  ‘Weather Worlds’, waarmee kinderen in een magische wereld zelf over de jaargetijden heersen,  ‘Water Light Graffiti’, een muur met duizenden LED-lampjes die oplichten als je ze nat maakt en ‘Botanicus Interacticus’, een echte orchidee die als je hem aanraakt allemaal andere vormen aanneemt. Ook nieuw dit jaar is het 'MiniAppLab' waar kinderen apps kunt uitproberen, de 'MiniMediaAcademy' waar kinderen digitale skills leren en de ‘Gadget Corner’, een overzicht van de nieuwste gadgets.

 

TELEVISIE

Binnen de televisieprogrammering gaan er dit jaar 15 jeugddocumentaires in première, van onder andere Frans Bromet en Astrid Bussink, 2 televisiefilms, de gloednieuwe animatieserie van ‘Kika & Bob’, het muziekprogramma ‘Zapp Music Challenge’, meidenvertoning ‘Hip voor Nop’ en een jongerentalkshow over de liefde: ’Love4ever’. TV-sterren zijn er natuurlijk ook; Kim-Lian van der Meij, Georgina Verbaan, Bart en Nienke van het Klokhuis en jonge acteurs.

 

    

EN VERDER…

Nagesprekken met vele makers en acteurs; o.a. regisseur Hanro Smitsman en acteur Nils Verkooijen van ‘20 leugens, 4 ouders en een scharrelei’, regisseur Ben Sombogaart van ‘Koning van Katoren’, schrijver Carry Slee en actrice Charlotte Bakker van ‘Spijt!’, regisseur Maria Peters en acteurs Faas Wijn en Maas Bronkhuyzen van ‘De groeten van Mike!’ 

Bezoek van makers en acteurs van internationale films, zoals de schrijver Marian van der Heiden en kindactrice Ricarda Zimmerer van ‘Clara en het geheim van de beren’, actrice Stéphanie de Crayencour van ‘Tom de Spijbelaar’, regisseurs Franck Magnier & Alexandre Charlot en kindacteur Charles Crombez van ‘Bollie &  Billie’,  regisseur  Esben Tønnesen en kindacteurs Mathilde Wedell Wedellsborg, Marcuz Jess Petersen en Frederik Winther van de ‘The Detectives’, regisseur Ask Hasselbalch en kind acteur Oscar Dietz van ‘Antboy’, regisseur Huseyin Tabak en kindacteur Abdulkadir Tuncer van ‘Your Beauty is Worth Nothing’, schrijver Hannes Klug van ‘Ricky: drie is te veel’ en schrijver Hannes Klug van ‘My Avatar Horse’. 

Het programma van Cinekid for Professionals en volwassenen staat vanaf vandaag online op www.cinekid.com.