Doe mee aan de 2e editie van het 48 Hour Film Project – De Cinekideditie!

Dit jaar wordt voor de tweede keer het 48 Hour Film Project - de Cinekideditie georganiseerd. Lees hier de ervaringen van Lotje Kerckhaert en schrijf je ook in voor deze leuke ervaring!

 

 

Lotje Kerckhaert deed vorig jaar mee aan de allereerste Cinekideditie van het 48 Hour Film Project. Zij won de publieksprijs met haar korte film ‘Stom’. “Ik had voor de Cinekideditie één keer
eerder meegedaan aan het 48 Hour Film Project. Het is een uitputtingslag, maar vooral ontzettend leuk om te doen. De beperkingen vragen veel van je creativiteit en dat prikkelt.”

Ik wilde heel graag een kinderfilm maken. Cinekid en The 48 Hour Film Project hebben een mooie gelegenheid geboden om dit te realiseren. Het 48 Hour Film Project is heel laagdrempelig om aan mee te doen. Er zijn geen financiën nodig; vergoedingen zijn niet toegestaan. Daarnaast kost het relatief weinig tijd. Je bent wel een aantal weken bezig met de voorbereiding, je kunt niet alles op de dag zelf regelen, maar het bedenken van het verhaal, het draaien en de montage gebeurt allemaal in 48 uur.

 

Op de vrijdagavond kregen we de verplichte elementen voor de film te horen. Onze crew kreeg het genre ‘verjaardagsfilm’ mee. 3 à 4 uurtjes na de kickoff hadden we in grote lijnen het verhaal staan en in de nacht van vrijdag op zaterdag hebben we het verfijnd. De verplichte elementen zag ik als een inspiratiebron. Het was als een puzzel die we moesten oplossen.


De twee kinderen die in ‘Stom’ de hoofdrollen vertolken kenden elkaar voor de draaidag niet. Ik wilde ervoor zorgen dat ze een band met elkaar kregen. Van tevoren belde ik hun ouders op om te vragen waar ze van hielden. Ik wilde overeenkomsten tussen hen twee zoeken. Zaterdagochtend om half zeven op de boerderij zag ik de kinderen voor het eerst. Gelukkig.. Binnen no time vonden ze elkaar aardig. De jongen (Merlijn Remmig red.) had al eerder geacteerd, maar het meisje (Zara Nor red.) helemaal niet. Zij vond het in het begin heel spannend, maar al na twee uur sprongen ze met z’n tweeën over de sloot met hun zenders nog om. Ze vonden elkaar steeds aardiger en omdat we alles chronologisch hebben opgenomen zie je dit ook terug in de film. Dat paste heel goed bij het belangrijke thema ‘eerste liefde’ dat we in de film naar voren wilden laten komen.

 

Ik heb het hele weekend denk ik maar zo’n drie uur geslapen. Douchen, aankleden..Ik vond het allemaal zonde van de tijd. In mijn pyjamabroek heb ik de DVD ingeleverd, twintig minuten voor de deadline. Ik ben blij met het resultaat. Het blijft heel gaaf dat we binnen 48 uur zo’n leuke film hebben kunnen maken. Ook vond ik het ontzettend leuk dat de organisatie van Cinekid ons na de première uitnodigde voor onder meer ‘De dag van de Nederlandse Jeugdfilm’. Daar leerde ik weer zoveel nieuws over jeugdfilm. Erg tof. En nu.. Nu wil ik nog heel veel meer mooie kinderfilms maken!

Voor de tweede keer wordt in samenwerking met Cinekid het 48 Hour Film Project – de Cinekideditie georganiseerd. 12- 14 oktober in Amsterdam! Check de website voor meer informatie: www.48hourfilm.com/cinekid

(Fotografie: Kees van Welzenis)