Cinekid verlegt haar grenzen

Cinekid verlegt haar grenzen naar India en Rusland. Hiermee hoopt Cinekid ook in deze landen de actieve en creatieve participatie van de jeugd en de positie van kinderen ten opzichte van de media te versterken.

Cinekid draagt als curator bij aan de filmprogrammering van het Lennep’s Kids Film Fest (LKFF) in Mumbai, India met een pakket van 22 onderscheiden Nederlandse korte films en televisieprogramma’s.Eerder deze maand stelde Cinekid al de twee succesvolle installaties Ghost en Mimicry tentoon uit het jaarlijkse MediaLab tijdens Art Experiment van Garage Center for Contemporary Culture, Rusland.

Programmering Lennep Kid's Film Fest in Mumbai, India

Op 15 januari ging de eerste editie van het Lennep Kid’s Film Fest feestelijk van start op de Utpal Sanghvi school in Mumbai. In aanwezigheid van de beroemde Bollywood acteur Anupam Kher en regisseur Amol Grupte werd afgetrapt met de eerste van de in totaal 22 korte Nederlandse films en televisieprogramma’s die allen een onderscheiding hebben ontvangen. Voor het samenstellen van het programma riep Lennep Media de expertise van Cinekid in.

De korte films en televisieprogramma’s zijn op 15 scholen in Mumbai te zien, waarmee meer dan 10.000 schoolkinderen kennis maken met een leerzaam aanbod van hoge kwaliteit dat tegelijkertijd leuk en toegankelijk is. Onder meer 2Broers (Hilt Lochten, 2010)  en Het Diepe (Michiel Brongers, 2012) maken deel uit van het door Cinekid samengestelde pakket.

Lennep Media is het in New Delhi gevestigde dochterbedrijf van het Nederlandse filmproductiekantoor Van Lennep Productions. Lennep Media produceert en distribueert betekenisvolle media ervaringen voor een jong publiek in India. Middels de samenwerking met Lennep Media treed Cinekid buiten de Nederlandse grenzen met haar doelstelling om de kwaliteit van de beeldcultuur voor jonge kinderen te bevorderen.

De eerste editie van het LKFF is volgens Van Lennep een startpunt voor een groter kinderfilmfestival. In toekomst hoopt het de organisatie een samenwerking met meer Indiase scholen en sponsoren op te kunnen zetten om het LKFF ook in andere steden te organiseren.  

Lennep Kid’s Film Fest is onderdeel van het 13e Mumbai International Film Fest (MIFF) en vindt plaats tot en met vrijdag 31 januari.

 

 

Foto's opening Lennep Kid's Film Fest: Lennep Media

Media-installaties in Moskou, Rusland

De installaties Ghost (Zwiterland, Thomas Eberwein/Thomas Traum en Tim Grefer, 2013) en Mimicry (Nederland, Monobanda, 2011) vormden van 2 t/m 19 januari onderdeel van de expositie Art Experiment in Moskou, Rusland. Bezoekers leren de wereld op nieuwe manieren te zien en te ontdekken. Het is voor het eerst dat Cinekid op een dergelijke manier contacten legt tussen internationale makers en platforms.

Paulien Dresscher, Hoofd Nieuwe Media Cinekid legt de keuze voor Rusland uit:

“Mediawijsheid en interactiviteit gecombineerd met een rijke beeldtaal is voor Cinekid cruciaal en de gelegenheid om deze visie in Rusland te kunnen laten zien is uitdagend en spannend. De combinatie van Ghost en Mimicry is interessant omdat ze allebei op een unieke manier laten zien hoe interacties met een digitale wereld kunnen plaatsvinden. Bij Ghost wordt de afbeelding van je lichaam opgenomen in een overrompelend sneeuwlandschap terwijl bij Mimicry letterlijk de natuurlijke wereld, de zandbak, ingezet wordt als interface. Daarnaast is het mooi om te zien hoe deze installaties zonder overbodig te simplificeren door hun toegankelijkheid jong en oud kunnen boeien.”

Ghost & Mimicry

In Ghost wordt de kijker  letterlijk ondergedompeld in een interactieve cinematografische ervaring waarbij hij gevangen raakt in een  eindeloze sneeuwstorm. Ghost is een goed voorbeeld van de vervagende grenzen tussen creatief programmeren en de meer traditionele cinematografische vertelkunst. In de installatie Mimicry, wordt een mix gemaakt tussen de virtuele en de fysieke wereld. Spelers bouwen eerst zelf ‘echt’ een wereld in de zandbak, waarna ze deze met een virtueel karakter verder kunnen ontdekken.

Beide installaties waren eerder onderdeel van het jaarlijkse Cinekid MediaLab, een digitale speeltuin van 1400 m2 waar kinderen aan den lijve kunnen ervaren hoe spannend en inspirerend nieuwe media technieken en innovaties kunnen zijn. De invloed  van digitale middelen op onze omgeving, dus ook op die van kinderen, wordt steeds groter. Het is dan ook belangrijk om kinderen, maar ook hun begeleiders, hierin weerbaar en mediawijs te maken en ze de rijkdom aan mogelijkheden te tonen.

Art Experiment van Garage CCC

Garage Center for Contemporary Culture is naast het museum in Moskou, Rusland, tevens een onafhankelijk platform voor ‘new thinking’. Met een uitgebreid programma van exposities, onderzoek, educatie en publicaties reflecteert het museum op hedendaagse ontwikkelingen in Russische en internationale cultuur. In het nieuwe paviljoen in Gorky Park organiseerde het museum in dit kader voor de vierde keer Art Experiment, een jaarlijks evenement waar bezoekers vooral worden gestimuleerd om op nieuwe en onverwachte wijze in aanraking te komen met kunst.

 

Foto links: Installatie Ghost tijdens Cinekid Festival 2013 door Gerlinde de Geus
Foto rechts: Installatie Mimicry door Monobanda