1e Cinekid Leeuw 2013 uitgereikt

Tijdens de opening van het 27ste Cinekid Festival is  de winnaar van de Cinekidleeuw voor de Beste korte Europese animatiefilm bekend gemaakt. De prijs ging naar de Letlandse regisseur Evalds Lacis voor zijn animatiefilm ‘Egel en de stad’ (Hedgehogs and the City). De tien minuten durende film is te zien op het Cinekid Festival in Amsterdam (16 tot en met 25 oktober).


De juryleden vonden elkaar snel bij de keuze voor deze charmante comedy:

‘In een traditionele stijl wordt zeer vermakelijk een lesje geleerd zonder moraliserend of belerend te zijn. De eenvoudige karakters waar we meteen van gaan houden zijn grappig, inventief, expressief en dito geanimeerd. Gelardeerd met leuke vondsten en humor is de film entertainend van begin tot einde en vormt in alle opzichten een complete film.’

De 39-jarige Evalds Lacis werd geboren in Riga, Letland. Hij studeerde af aan de Letse Academie voor Cultuur als cameraman en is momenteel directeur Fotografie van Film Studio Animācijas Brigāde. Hij maakte zijn debuut in 2008 als regisseur met de animatiefilm ‘De nieuwe soorten’ (The New Species), die in première ging in Berlijn en te zien was op het Chicago International Children's Film Festival.

Nieuwe competitie korte Europese animatiefilm

Dit jaar heeft het Cinekid Festival voor het eerst een competitie voor de korte Europese animatiefilm. Het gaat om films die geschikt zijn voor jonge kinderen, niet langer dan een half uur duren en waar weinig dialoog in zit. Cinekid kan door dit nieuwe programmaonderdeel kleine kinderen thema’s en verhaalstijlen uit zoveel mogelijk landen laten ervaren. Twintig korte Europese animatiefilms werden uit honderden inzendingen geselecteerd voor deze nieuwe competitie. De jury bestaat uit Benjamin Renner (regisseur van Ernest & Célestine, winnaar van de Cinekid publieks- en juryprijs 2012), Eric Goossens (producent van o.a. Oscar genomineerden films The Triplets of Belleville en The Secret of Kells), Erik van Drunen (voorheen programmeur van het Holland Animation Film Festival).

Cinekid Festival

Dit jaar vindt het internationale Film-, Televisie- en Nieuwe Mediafestival plaats van 16 t/m 25 oktober in de Westergasfabriek, The Movies, Het Ketelhuis en het MC theater in Amsterdam. En op meer dan 30 locaties door heel het land tijdens de herfstvakantie. Vandaag opende het festival in Amsterdam met de Zweedse film Eskil & Trinidad.