Luca (9) werd ontdekt tijdens Cinekid

Luca Berger (9) zag op het jeugdjournaal het Cinekid Festival voorbijkomen en besloot voor het eerst mee te doen met een masterclass casting. Twee maanden later doet ze bij castingbureau Elske’s Kast auditie voor de nieuwe film ‘Een Vrolijke Kerst’ van regisseur Anna van der Heide en producent Bos Bros.

We spraken Luca vlak na de auditie over het festival, acteren en auditie doen.

Wilde je altijd al acteren?

Ja dat wilde ik al heel lang! Al sinds ik heel klein was. Ik heb thuis een verkleedkist vol en verkleden vind ik heel erg leuk. Dan speel ik met mijn vriendinnen dat we iemand anders zijn of in een tijdmachine zitten. Dat nemen we dan op en die filmpjes staan op de computer. Dat is heel grappig.

Je was op het Cinekid Festival voor de masterclass casting, hoe ging dat?

We moesten van alles doen met elkaar; veel lopen op muziek. Rustig lopen, dan lopen op tragische muziek en opeens stilstaan tijdens het dansen. Ook moesten we goed naar Elske luisteren en haar naspelen in eigen woorden. Het leukste vond ik het lopen; heel gek, heel boos of als iemand die dronken is. Tijdens Cinekid heb ik ook meegedaan aan de casting van De Vloer Op. Daar moesten we meer improviseren.

Ben je zenuwachtig voor een casting?

Net dacht ik wel ‘Hoe laat is het nou? Moeten we al weg? Is het al zover?’ Dan verheug ik me er heel erg op. Maar als je er dan bent word je wel zenuwachtig. ‘Ken ik m’n tekst wel? Ga ik het wel goed doen?’
Ik bereid me voor door met mama te praten. Dan oefen ik tegen haar en praat zij terug. Ik ga niet voor de spiegel staan, maar oefen ’s avonds voor ik naar bed ga.

De eerste film waarvoor ik auditie deed was van Nicole van Kilsdonk. Daar bleek dat ik tegen Hanna Obbeek (die de rol van Akkie speelt in Achtste Groepers Huilen Niet) moest spelen waar ik heel erg fan van ben! Ik wilde haar allemaal vragen stellen, maar dat deed ik maar niet want dat is een beetje gek als je dat tijdens het spelen doet. Maar op een gegeven moment denk je ‘Nou ja, Hanna is eigenlijk net als ik een heel normaal meisje’. Eerst is het heel spannend maar dan is ze heel fijn om tegen te spelen.

Wat is dan een fijne tegenspeler?

Als jij iets vergeten bent te zeggen, dan vult ze dat op met iets anders. Of als je aan het improviseren bent kun je heel goed samenwerken.

Word de tweede of derde casting voor dezelfde film steeds moeilijker?

Nee het wordt niet perse moeilijker. Ik heb nu twee castings voor deze film gedaan. Je bent steeds iemand anders. Ik doe auditie voor de rol van Nienke en moet vooral tegen Lucas spelen. In de situatie over een mobieltje en dan moet ik tegen hem zeggen ‘..maar mijn beltegoed is bijna op!’.

Wat is jouw lievelingsfilm?

Achtste groepers huilen niet. Daar zou ik ook graag zelf in willen spelen. Die film heeft me geïnspireerd en daardoor ben ik gaan nadenken over acteren.

Hoe werkt dat dan met andere kinderen uit de groep? Is er veel concurrentie?

Ik denk niet dat anderen elkaar willen afkatten om de casting te winnen. Het is wel gezellig tijdens een casting. Je kent elkaar nog niet maar op een gegeven moment ga je grapjes maken en worden het vanzelf je vrienden.

Vinden je klasgenoten het leuk dat je acteert?

Ja ze willen van alles weten. Ik vertel in de klas over wat ik doe maar als je teveel vertelt wordt het vervelend. Dan vraag ik wel of ze het al zat zijn. Dan zeggen ze het wel als ik er teveel over praat. Maar ik word er heel blij van dus wil ik er ook veel over vertellen. Ze vragen wel of er al nieuws is, of ze mee mogen om actrices te ontmoeten en of ik het ben geworden. Dat vind ik wel leuk.

Heb je nog tips voor kinderen die willen acteren?

Wees vooral jezelf! Eerst ging ik ook doen als andere actrices maar dat hoeft niet. Blijf jezelf als je wilt acteren. Als je iemand anders wilt zijn, kijk dan goed naar diegene. Ik heb wel eens een make-over gedaan en ben de hele dag als iemand anders gaan lopen.

En blijf lachen! Als je altijd serieus blijft  wordt het saai. Je moet niet alleen maar denken ‘Ik moet het worden!’ Je moet genieten van het moment dat je een casting mag doen want het is heel bijzonder. Jij wordt uitgekozen en die kans is klein!

  

Luca deed auditie via Elske’s Kast. Lijkt het jou leuk om meer te weten over castings of om je in te schrijven bij Elske’s Kast? Kijk dan even op de website.

 

Ook kun je in 2014 tijdens het Cinekid Festival weer ontdekt worden! Het festival vindt plaats in Amsterdam van 8 t/m 17 oktober en vanaf 11 oktober door het hele land.