Cinekid Filmspel gelanceerd

Lancering Cinekid FilmSpel: serious game voor kinderen op Cinekid Festival 2013
 
Stichting Cinekid presenteerde vrijdag 18 oktober, in aanwezigheid van een kindertestpanel en professor Ben Schouten, hoogleraar Playful Interactions, ‘FilmSpel’. 
In deze leerzame game leren kinderen vanaf 6 jaar spelenderwijs hoe een animatiefilm werkt. FilmSpel is ontwikkeld als cultureel lesmiddel voor het basisonderwijs, maar wordt ook uitgegeven voor consumenten. 
 

Over FilmSpel

 
In FilmSpel staan andere doelen dan entertainment voorop. Het spel leert jonge kinderen, vanaf 6 jaar, op zeer intuïtieve wijze complexe (animatie)technieken en ze maken uiteindelijk zelf een film. Creativiteit, techniek en storytelling komen in FilmSpel samen. Kinderen verzinnen een verhaal en kunnen dit met behulp van skelet- of stop motion-animatietechniek omzetten tot een complete korte film. De verschillende technieken worden stap voor stap geïntroduceerd. De kinderen worden door het spel
geleid door middel van opdrachten, waarbij steeds meer onderdelen worden vrijgespeeld. Het spel is voorzien van eenvoudige tekst en voor de jongste kinderen wordt de tekst voorgelezen. 
FilmSpel is ontwikkeld door Cinekid in samenwerking met Little Chicken. 
 

Kosten en beschikbaarheid

 
FilmSpel is ontwikkeld als cultureel lesmiddel voor het basisonderwijs, maar wordt ook uitgegeven voor consumenten. Consumenten betalen €4,95 per account, tijdens het Cinekid Festival geldt een actieprijs van €2,95 per account. Voor scholen bestaan er groepslicenties (per staffel), deze zijn beschikbaar vanaf €39,- per jaar. Alle informatie en een gratis demo is te vinden op www.cinekid.nl/filmspel.
 

Ben Schouten

 
Prof. dr. Ben Schouten is sinds 1 Januari 2010  hoogleraar Playful Interaction aan de faculteit Industrial Design (Eindhoven) en Lector Design for Games & Play aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarnaast is hij adviseur voor het Mediafonds en de Europese Commissie. Ben Schouten studeerde in 1983 af aan de Gerrit Rietveld Academie en werkt als professioneel kunstenaar. Na jarenlang gereisd te hebben in de Magreb, hervond hij zijn voorliefde voor Wiskunde en studeerde af in Augustus 1995 in de Chaos Theorie. In 2001 promoveerde hij op een proefschrift met de titel: “Hoe herkent een computer een koe”. Dit proefschrift handelt over manieren om visuele informatie (foto’s, video, etc.) op een intuïtieve manier op basis van perceptie en gelijkheid te kunnen zoeken in digitale databases. Deze thesis won de bronzen medaille voor Design in de categorie “New Media, subcategory, Information en Education” in New York (2001).
 
Het FilmSpel is (mede) mogelijk gemaakt door SNS REAAL Fonds en AFK Amsterdams fonds voor de Kunst. 
 
Foto: Gerlinde de Geus