Studiedag Film op Cinekid

De mogelijkheden van film zijn grenzeloos, ook in het onderwijs. Niet alleen kunnen sommige films een mooie introductie vormen op een bepaald thema, je kunt een film ook heel goed inzetten ter vervanging van een verwerkingsopdracht of om een bepaald (kern)doel te behalen. Hoe je dat doet en welke didactische (film)kennis je daarvoor nodig hebt, leer je tijdens de Studiedag Film voor het basisonderwijs op woensdag 18 oktober tijdens het Cinekid Festival in Amsterdam.
 

>>Bestel hier je kaartjes

 
We starten de dag met een presentatie over kinderfilmklassiekers: ET, Neverending Story, Minoes, Het Zakmes, Spirited Away, Ratatouille… Waarom zijn deze films bijzonder, uniek of goed in hun genre? Waarom zouden jouw leerlingen juist die films gezien moeten hebben? En hoe leer je kinderen ernaar kijken? Daarna gaat er, samen met de regisseuse, gekeken worden naar de nieuwe Nederlandse familiefilm Dikkertje Dap. Tenslotte splitsen we op in verschillende workshops, waarin je onder begeleiding van professionals van de verschillende organisaties uit het Filmmenu zelf een filmles ontwikkelt, aansluitend op je eigen curriculum, lessen en de kerndoelen. *
 
Studiedagen Amsterdams Filmmenu
Het Amsterdams Filmmenu is een netwerk van organisaties dat zich bezighoudt met film en educatie in Amsterdam. Bekijk ‘t, Cinema Arabe, De Filmhallen, De Frisse Blik, EYE Filmmuseum, Fantastisch Kinderfilmfestival, Het Ketelhuis, IDFA, Imagine filmfestival, Movies that Matter, Rialto en Stichting Cinekid werken hierin samen om filmeducatie op school te stimuleren. Daarvoor organiseert het netwerk diverse bijeenkomsten om leerkrachten te inspireren en te verbinden. De Studiedag Film voor het primair onderwijs wordt sinds 2016 georganiseerd, waarbij ieder jaar een nieuw thema centraal staat. In 2016 zoomden we in op ‘Ons onderwijs 2032’. Dit jaar staat in het teken van de grenzeloze/vakoverstijgende mogelijkheden van film. 
 
Informatie
Wanneer: woensdag 18 oktober, van 14.30 – 18.00 uur
Locatie: Cinekid Festival, Westergasfabriek in Amsterdam
Heeft u vragen? Dan kunt u mailen naar: amsterdam@filmeducatie.nl.
 
Programma
14:30 Inloop
15:00 Presentatie Signe Zeilich-Jensen, filmconsulent bij het Nederlands Filmfonds
Wat maakt bepaalde kinderfilmklassiekers bijzonder, uniek, goed in hun genre? Waarom zouden
jouw leerlingen juist die films gezien moeten hebben?
15:30 Kijken met maker: Dikkertje Dap (fragmenten) met regisseuse Barbara Bredero
16:00 Workshop film vakoverstijgend inzetten, maak je eigen les
17:15 Reflectie en afsluiting
17:30 Borrel en sneakpreview Cinekid MediaLab
 
*Na afloop van de middag ontvangen de deelnemers een certificaat dat ingevoerd kan worden in het lerarenregister.