In samenwerking met Zapp en EYE heeft Cinekid sinds 2013 een prachtige filmcollectie van 10 films opgebouwd, ondersteund met geld van het Nederlands Filmfonds. Het zijn films die zich onderscheiden door hun kwaliteit, cinematografie, vertelwijze en thematiek. Voor iedere film is gratis lesmateriaal beschikbaar. Deze films kunnen ingezet worden voor schoolvoorstellingen in de bioscoop, in een theater, bij jou in de buurt of op DVD in de klas.
 
Boekingsinformatie voor locaties/bioscopen/theaters is te vinden in onderstaande brochure
Ben je leerkracht en wil je de films graag vertonen in de klas? Neem dan contact op met ons via 020 - 531 7891 of educatie@cinekid.nl
 
Hieronder vind je meer informatie over de beschikbare films, bijbehorende thema's en overige belangrijke informatie, gerubriceerd per groep.
 

Groep 1/2/3: HET VLINDERMEISJE (NL GESPROKEN)

De vijfjarige Sara heeft een heel bijzondere gave. Wanneer ze zo blij is dat het tintelt in haar buik, kan ze vliegen! Haar moeder ontdekt dit en neemt Sara mee naar het ziekenhuis voor onderzoek. Daar komt Sara in handen van artsen die haar willen gebruiken om een grote prijs te winnen. Sara heeft het niet leuk in het ziekenhuis en wil graag weg. Ze is zelfs zo verdrietig dat ze niet eens meer kan vliegen.

54 min / Kjell-Åke Andersson / Zweden / 2007
Thema's: wonderen, ziekenhuis, emoties

(Noot: de trailer is Zweeds gesproken, Engels ondertiteld. De film zelf is Nederlands gesproken)

Awards: * Hamburg film festival (2008) – Jetix movie award *
Nominaties: * Hamburg film festival (2008) – Michel award special mention en Michel Award * 


GROEP 1/2/3/4: HOCUS POCUS MET ALFONS ALFRINK (NL GESPROKEN)
Alfons wil heel graag een hond. Het liefst precies zo één als de oude magiër heeft. Alfons weet zeker dat hij zijn droom waar kan maken. Hij heeft hier alleen wat magie voor nodig. Helaas is het niet zo makkelijk als Alfons dacht. Gelukkig komt op de meeste onverwachte manier zijn droom toch uit. 

72 min / Torill Kove / Noorwegen / 2013
Thema's: verjaardag, wensen, goochelen

Nominaties: * Norwegian International Film Festival  (2014) – Amanda award * Cinekid festival (2014) – Best children’s film audience award * 

GROEP 3/4: MULLEWAP (NL GESPROKEN)
Op de boerderij Mullewap is alles rustig, totdat Johnny Muis langskomt. Hij wordt een held als hij per ongeluk de boze vos verjaagt. Als Wolkje het lammetje verdwijnt, wordt Muis erop uitgestuurd om haar te redden. Maar is Muis wel zo dapper als hij zich voordoet? Spannende animatiefilm voor de kleintjes, naar de prentenboeken rond ‘de dikke vrienden’ van Helme Heine.

77 min / Tony Loeser, Jesper Moller / Duitsland, Italie, Frankrijk / 2009
Thema's: boerderij, dieren, helden, vriendschap

(Noot: de trailer is Duits gesproken, de film zelf is Nederlands gesproken).GROEP 3/4/5: ZARAFA (NL GESPROKEN) *** TE BOEKEN T/M AUGUSTUS 2016 ***
Zarafa vertelt het verhaal van Maki, een tienjarig jongetje dat ontsnapt aan een slavenhandelaar. En van Zarafa: ’s werelds eerste giraffe in Frankrijk. Hassan, Prins van de Woestijn, krijgt de taak Zarafa naar Parijs te brengen, als geschenk aan de Franse koning.  Maki reist hen achterna, want hij wil geen afscheid nemen van zijn nieuwe vriendje én heeft beloofd Zarafa weer thuis te brengen. Op hun lange tocht van Afrika naar Frankrijk beleven ze spannende avonturen. 

78  min / Rémi Bezançon, Jean-Christophe Lie / Frankrijk / 2012 
Thema's: Afrika, dieren, vriendschap, slavernij

Nominations: * Annecy International Animated Film Festival (2012) – Best feature * Annie Awards ( 2013) - Directing in an animated feature production * Cezár Awards (2013) – Best animated film.

GROEP 3/4/5: MIJN MAMA IS IN AMERIKA EN ZE HEEFT BUFFALO BILL ONTMOET (NL GESPROKEN)
Jean gaat voor het eerst naar school en maakt allerlei nieuwe dingen mee. Ondertussen weet hij nog steeds niet waar zijn moeder is gebleven. Tot zijn buurmeisje hem de geheime kaarten voorleest die zijn moeder stuurt uit verre landen. Jean fantaseert er in deze animatiefilm spannende avonturen bij, maar hoe zit het nu echt...? 

75 min / Marc Boréal, Thibaut Chatel / Frankrijk, Luxemburg / 2013 
Thema's: verlies, avonturen, verre landen, (strip)boekverfilming

Awards: * Annecy International Animated Film Festival (2013) – Best feature special distinction * Lucas - International Festival of Films for Children and Young People (2013) – ECFA award *
Nominations: * Annecy International Animated Film Festival (2013) – Best feature *  César Awards (2014) – Best animated film * Hamburg Film Festival (2013) – Michel award *


GROEP 4/5/6: KOOKY (NL GESPROKEN)
Ondra heeft astma en wordt gedwongen om zijn stoffige lievelingsknuffel Kooky weg te gooien. Kooky belandt op een enorme vuilnisbelt, komt plotseling tot leven en rent van schrik een mysterieus bos in. Daar ontmoet Kooky de behulpzame boswachter Hergot, maar ook de gemene Anushka. Kooky beleeft de meest fantastische avonturen op zijn weg terug naar huis. Mede door een combinatie van poppenspel en live action is KOOKY een originele, zinderend spannende familiefilm en tegelijkertijd een ode aan de kinderfantasie, door de met een Academy Award-bekroonde regisseur Jan Sverák. 

95 min / Jan Sverák / Tsjechië / 2010 
Thema's: astma, emoties, afval

Awards: * Cairo International Film Festival for Children (2011) – Best animated film * Czech Lions (2011) – Best editing, best sound, best music en best film poster * Karlovy Vary International Film Festival (2010) – Special prize of the jury * Pilsen Film Festival (2010) – Best feature film *
Nominations: * Czech Lions (2011) –Best film, best director, best cinematography, best art direction *  César Awards (2014) – Best animated film * Hamburg Film Festival (2013) – Michel award * Karlovy Vary International Film Festival (2010) – Crystal Globe *


GROEP 5/6: THE RACE (NL ONDERTITELD)
Mary (11) is niet zoals andere meisjes; ze droomt ervan autocoureur te worden. Als er een race in het dorp is, moet ze gewoon meedoen. Met haar beste vriend Tom probeert ze de winnende race kar te bouwen. Maar opeens moet hij weg, is haar moeder het boerenleven zat en weigert haar vader haar te helpen. Alles lijkt te mislukken, totdat haar vader een geheim uit zijn jeugd verklapt.

84 min / André F. Nebe / Ierland, Duitsland / 2009
Thema's: tegenslagen, jongens en meisjes, dromen

(Noot: de trailer is Engels gesproken en niet ondertiteld, de film zelf is Nederlands ondertiteld.)GROEP 5/6: BELIEVE (NL ONDERTITELD)
Georgie steelt tijdens het zakkenrollen de portefeuille van Sir Matt Busby, de legendarische voetbalmanager van Manchester United. Deze besluit om de politie niet te roepen, maar het schoffie te volgen en hem te trainen. Dit verandert beide levens. Georgie blijkt een buitengewoon begaafde voetballer en aanvoerder van een team van onhandelbare talenten. Sir Matt zet zijn werk als trainer na zijn pensioen voort, deze keer met jonge rakkers.

95 min / David Scheinmann / Verenigd Koninkrijk / 2013 
Thema's: voetbal, dromen, Engeland

(Onderstaande trailer is Engels gesproken, de film is NL ondertiteld.)GROEP 6/7/8: IRIS (NL ONDERTITELD)
Iris is een mooi en poëtisch verhaal over het vinden van jezelf. De film speelt zich af in 1890. Iris is 8 jaar oud en woont in Stockholm met haar moeder, die kunstenaar is. Iris wil graag met haar moeder mee naar de tentoonstelling Ester's in Parijs. Op de dag van vertrek blijkt echter dat Iris niet mee gaat. Er volgt een avontuur naar een voor Iris onbekende plek, waar ze leert wat vriendschap is en wat haar roots zijn. 

81 min / Ulrika Bengts / Finland en Zweden / 2011
Thema's: vriendschap, herkomst, cultuur

(Noot: de trailer is Engels ondertiteld, de film is NL ondertiteld).

Nominations: * Jussi Awards (2012) - Best costume design 

GROEP 6/7/8: LEVENDE BEZEMS (NL ONDERTITELD)
Kleine Giorgio leidt een arm maar vrij leven in de bergen van Zwitserland. Op een dag bezeert zijn moeder zich en moet Giorgio geld verdienen zodat er een dokter kan komen. Hij wordt naar Milaan gestuurd om daar schoorstenen te vegen. Het werk is zwaar en de schoorsteenvegers wonen niet in de meest ideale omstandigheden. Giorgio sluit een verbond met zijn lotgenoten en samen vechten ze terug tegen hun ellende. 

100 min. / Xavier Koller / Duitsland, Zwitserland / 2013 
Thema's: vriendschap, arm & rijk, boekverfilming

(Onderstaande trailer is Duits gesproken, de film is NL ondertiteld.)GROEP 7/8: MAX MINSKY EN IK (NL ONDERTITELD)
Nelly (13) wil later astronaut worden, net als prins Edouard waarop ze superverliefd is. Als het meidenbasketbalteam van school wordt uitgenodigd voor een toernooi waar hij ook is, krijgt ze dé kans hem te ontmoeten. Alleen.. ze kan absoluut niet basketballen! Kan Max, de stoere new kid in town, haar helpen?

94 min / Anna Justice / Duitsland / 2007
Thema's: (Joodse) identiteit, astronomie en dromen

(Onderstaande trailer is Duits gesproken, de film is NL ondertiteld.)

Awards: * Cinekid - Cinekid film award (2007) * Montreal international children’s film festival - Grand prix de montreal (2008) * Munich Film festival - White elephant (2008) en Special award (2008) * Sarajevo film festival - audience award (2007) * Talinn black nights film festival - best children’s film (2008) * Zlin international film festival for children and youth - milos macourek award (2008) *
Nominaties: * German Film Awards (2008) - Outstanding Children or Youth Film * Undine Awards (2008) - Best debut, female *


GROEP 7/8 (PO) + KLAS 1 (VO): MOTHER I LOVE YOU (NL ONDERTITELD)
Raimond heeft het zwaar te verduren op school. Hij is een aantal keer ernstig bestraft en doet er alles aan om zijn moeder daar niet achter te laten komen. Zo trekt hij simpelweg de stekker uit de telefoon wanneer de juf zijn moeder probeert te bellen. Raimonds moeder heeft het op haar beurt ook niet makkelijk. Ze werkt overuren in een kliniek om rond te komen. Beide hebben het druk met hun eigen problemen. Als klap op de vuurpijl, ontdekt Raimond dat zijn moeder hem niet helemaal de waarheid vertelt en komt hun relatie flink onder druk te staan. 

83 min / Janis Nords / Letland / 2013 
Thema's: relatie met je ouders, kattenkwaad, Letland

(Onderstaande trailer is Engels ondertiteld, de film is NL ondertiteld.)GROEP 8 (PO) + KLAS 1/2 (VO): DE KEEPER VAN LIVERPOOL (NL GESPROKEN)
De 13-jarige Jo is er na de dood van zijn vader van overtuigd dat alles in het leven gevaarlijk is. Op school vermijdt hij alle gevaren, zoals voetbal en mooie meisjes. Hij houdt alles onder controle en zorgt ervoor dat hij niet in de problemen raakt. Dan komt er een nieuw meisje bij hem in de klas. Mari kan niet alleen goed voetballen, maar houdt ook nog eens van wiskunde. Een droommeisje! Jo zal zijn controle los moeten laten en zijn problemen onder ogen moeten komen. Terwijl de boel dreigt te escaleren, krijgt Jo ineens een belangrijk voetbalkaartje, de doelman van FC Liverpool, waar alle jongens al de hele zomer naar op zoek zijn.

90 min / Arild Andresen / Noorwegen / 2010
Thema's: voetbal, opgroeien, angsten, verliefd zijn

(Noot: onderstaande trailer is NL ondertiteld, de film is NL gesproken).

Awards: * Berlin international film festival - best feature film, generation kpul (2011) * Berlin international film festival - best feature film (2011) * Buster international children’s film festival - best film for children (2011) en best child actor (2011) * Cinequest san jose film festival - audience favorite choice award, narrative feature (2011) * Lucas international festival of films for children and young people - don quijote award (2011) * Montreal international children’s film festival - best film (2011) * Zlin international film festival for children and youth - don quixote award (2011) en best feature film for children (2011) en ecumenical jury award for children (2011) *
Nominaties: * Norwegian International Film Festival (2011) - Best children film *


GROEP 8 (PO) + KLAS 1/2 (VO): THE SECRET (NL ONDERTITELD)
Deze tragikomedie is een warme en hoopvolle vertelling over de waarde van het leven, en een energieke aansporing om ervan te genieten. Drie tieners proberen geheim te houden dat hun moeder plotseling is overleden. Dit zorgt voor een reeks van spannende en meeslepende situaties. Het verlies van een dierbare is weliswaar droevig, maar er kunnen vervolgens verrassende dingen gebeuren die hoop geven.

94 min / Morten Kohlert / Denemarken / 2012 
Thema's: verlies, familie, geheimen

(Onderstaande trailer is Deens gesproken, de film is NL ondertiteld.)

 

 

Attachment(s): 
AttachmentGrootte
PDF-pictogram cinekid_filmcollectie_2017.pdf1.4 MB