Elke dag komen er honderden apps bij in alle soorten en maten. Ouders, leerkrachten en andere opvoeders willen het beste voor kinderen, maar hoe vind je dat binnen deze overdaad? Daarvoor is Cinekid AppLab ontwikkeld, een selectie van apps die door Cinekid onafhankelijk beoordeeld zijn en aanbevolen, als hulpmiddel om mooie, creatieve, artistieke, veilige en kwalitatieve apps te vinden voor kinderen.

 

Cinekid AppLab gratis downloaden

De AppLab app is gratis te downloaden voor iOS en Android voor zowel mobiel als tablet. 


    Klik hier voor Cinekid AppLab in de iTunes store.

    Klik hier voor Cinekid AppLab in de Google Play store. 


 

 

 

Wat is AppLab?

Cinekid AppLab is een app waarmee je per leeftijd van het kind heel precies kunt zoeken op geschiktheid bij verschillende categorieën en thema’s. Daarnaast kun je van de geselecteerde apps filmpjes bekijken en recensies lezen die door Cinekid geschreven zijn. Cinekid staat voor een evenwichtige ontwikkeling van het kind. De apps die in AppLab opgenomen worden, zijn allemaal op hun eigen manier verbonden aan een bepaald ontwikkelingsgebied van opgroeiende kinderen. Het doel: kinderen toegang geven tot kwalitatieve en artistieke apps ter versterking van hun creatieve, sociale, emotionele, fysieke en cognitieve ontwikkeling.

In totaal zijn er tien categorieën geformuleerd en in de recensies van de apps komt deze relatie ook duidelijk naar voren. Zo weet je precies welke kanten van het kind gestimuleerd worden als je een app hebt uitgekozen. Cinekid beoordeelt jaarlijks honderden apps, alleen de beste apps worden opgenomen in AppLab.  

De inhoud van AppLab ligt niet vast, elke maand komen er weer nieuwe, door Cinekid geselecteerde apps bij. 
 
Dit jaar wordt Cinekid AppLab ondersteund door The Art of Impact.

 
 

AppLab op locatie

Door het jaar heen is AppLab ook op diverse locaties in Nederland te bezoeken. Het geeft kinderen de kans de meeste bijzondere apps van afgelopen jaar te ontdekken.

MiniAppLab
Elk jaar tijdens het Cinekid Festival in oktober kan je de mooiste, leukste en beste apps uit AppLab komen spelen in het MiniApplab in het Cinekid MediaLab in Amsterdam en op verschillende locaties door heel Nederland. MiniAppLab geeft Cinekid bovendien telkens weer meer inzicht in het appgebruik van kinderen en ervaringen van ouders en kinderen.

Museon
Cinekid AppLab vind je ook bij het Museon in Den Haag. Op verschillende tablets kun je allerlei apps uitproberen. Ga zelf aan de slag en maak bijvoorbeeld een stop-motion filmpje of laat een kleurplaat tot leven komen in 3D! 

Fiepbus
Sinds juni 2016 reist Applab door heel het land in de Fiepbus: een vrolijk gedecoreerde dubbeldekker waarin kinderen al spelend en tekenend de 100e verjaardag van Fiep Westendorp kunnen vieren. Bekijk op de jubileumwebsite welke haltes de Fiepbus bij jou in de buurt aandoet!  

 

OBA
Bezoek Cinekid AppLab tijdens de openingstijden van de Centrale OBA en OBA IJburg en speel met de beste apps uit Applab.

Interesse in de mogelijkheden van een AppLab opstelling in uw bedrijf of instellling? Neem dan contact op met Anne Schaepman (a.schaepman@cinekid.nl / 020 53 17 890)

 

App tips & AppLab Lesbrieven

Maandelijks lichten we op de website onze favoriete app uit en zo nu en dan andere bijzondere apps die we zijn tegengekomen. Hieronder een greep uit onze tips en updates. Om alle apps te doorzoeken download je de gratis AppLab app. 

App van de maand: Rhom Bus
App van de maand: Oh! Magical Drawing App
App van de maand: Rainmaker
AppLab tipt Kerstapps
App van de maand: Me van Tinybop
App van de maand: Quiver en Draw in 3D
App van de maand: Petit Choses
Nominaties voor de beste apps uit AppLab
Cinekid tipt muziekapps
App van de maand: Unmechanical
App van de maand: Sago Mini Friends
App van de maand: Een Verre Reis
App van de maand: DNA Play
Drie wonderschone animatie apps centraal
Nieuwe App Tip: Highlight Monster Day
Top 5 fictie apps
App van de maand: Wuwu & Co
Internationale dag van de ruimtevaart: Professor Astro Cat’s Solar System
Tips uit AppLab


Lesbrieven: in de klas aan de slag met apps

AppLab heeft lesmateriaal ontwikkeld om op een eenvoudige manier aan de slag te gaan met apps op school. Heeft u interesse om een van de onderstaande lesbrieven in uw klas of elders te gebruiken? Stuur een email met uw verzoek naar e.ohare@cinekid.nl.

Cinekid AppLab Lesbrief: Apps Recenseren
Schrijf een app verslag. Leer kritisch kijken naar apps door apps met elkaar te vergelijken en te testen en formuleer je mening. 

               


Cinekid AppLab Lesbrief: Stop Motion
Ga met je klas of thuis aan de slag met deze leuke opdracht voor het maken van een Stop Motion filmpje over de plastic soep in de oceanen.  

 

Context & Onderzoek

AppLab is voortgekomen uit een onderzoek in opdracht van Cinekid waarbij app-bouwers, critici en onderzoekers uit de hele wereld, maar ook ouders, leerkrachten en kinderen, zijn geïnterviewd en vakliteratuur is geraadpleegd over hoe kinderen met apps omgaan. Aan de hand van theorieën uit de ontwikkelingspsychologie is er gekeken naar hoe welke apps en welke vormen van spel en interactie bijdragen aan welke ontwikkelingsgebieden van het kind. 
 
Bij dit onderzoek is er steeds gelet op twee kanten, een theoretisch kader zodat we verantwoord de apps kunnen beoordelen. Maar ook op een indeling die praktische handvatten biedt voor dagelijks gebruik binnen de app, de categorieën. Bij het beoordelen van apps nemen we de resultaten mee, daarnaast wordt gebruiksvriendelijkheid, veiligheid, orginaliteit en de vormgeving van de app meegenomen in de beoordeling.
 
Net als de app zelf is ook dit onderzoek nog niet afgerond. Nieuwe onderzoeksvragen worden geformuleerd en in samenwerking met verschillende partners zal de rol die apps kunnen spelen bij het opgroeien van kinderen verder onderzocht worden. 
 
Raadpleeg onze onderzoekspagina voor de onderzoeksrapporten over apps voor kinderen.

 

Categorieën

Om het doorzoeken van apps in AppLab makkelijk te maken, zijn de apps naast leeftijd ook te doorzoekbaar op categorie. Hieronder een korte uitleg per categorie.
Bewegen
Apps die beweging, fysieke spellen, sport en/of een gezonde levensstijl aanmoedigen.
Leren & weten
Apps die algemene kennis bevorderen: van ruimtevaart tot muzieknoten en het leren van kleuren en vormen tot het ontdekken van het menselijk lichaam.
Samenwerken
Apps die geschikt zijn om samen te spelen of juist samen met een ouder. Vooral voor jonge kinderen kan het nuttig zijn om te leren standpunten van een ander te respecteren en anderen de ruimte te geven om mee te spelen en samen te delen. Voor oudere kinderen kunnen het spellen zijn waarbij je elkaar uitdaagt bevorderlijk zijn voor een betere prestatie.
Verhalen
De app stores staan vol met e-books: interactieve prentenboeken. Deze apps kunnen bijzondere interactieve elementen bevatten die een toegevoegde waarde hebben bij het voorlezen (of zelf lezen). Wij zoeken de meest bijzondere interactieve verhalen uit.

Communiceren
Denk aan apps met een (veilige) chatfunctie, apps in relatie tot sociale en communicatieve vaardigheden en apps die kinderen leren hoe ze het beste een boodschap over kunnen brengen. 

Knutselen
Apps ter bevordering van creativiteit: het vinden van nieuwe oplossingen, het maken van nieuwe creaties. Zelf iets maken en creatief bezig zijn is goed voor het zelfvertrouwen en de algemene ontwikkeling van het kind.
Puzzelen & denken
Apps ter bevordering van het analytisch, logisch en strategisch inzicht. Vaak ook ter bevordering van ruimtelijk inzicht, probleemoplossend vermogen en concentratie.
Taal & rekenen
Apps kunnen vanwege de interactieve mogelijkheden het leren van taal en rekenen erg leuk maken. Door spelenderwijs leren kan het kinderen motiveren.

Voelen & opgroeien
Apps ter bevordering van emotionele groei. Denk aan: zelfbewustzijn, zelfvertrouwen, empathie, omgaan met stress en angst, het aanleren van structuur en rituelen en initiatief nemen.
Gratis
Het ontwikkelen van een app kost altijd geld, daarom is er bij gratis apps vaak een verdienmodel waarbij er advertenties of in-app aankopen in de app verwerkt zijn. Ook wordt niet altijd even zorgvuldig omgegaan met persoonsgegevens. Bovendien is de kwaliteit van de meeste gratis apps niet al te best en is de content niet altijd bevorderlijk voor de ontwikkeling van het kind.